Vilans-iPH congres in het teken van vertrouwen en oordeelloos luisteren

 In Evenementen

‘Trusted networks’, netwerken die elkaar vertrouwen en oordeelloos luisteren zijn dé woorden die rondzoemen op 5 november tijdens het Vilans-iPH congres ‘Positieve Gezondheid in de praktijk’ in Amersfoort. Bijna 200 deelnemers waren aanwezig om inspiratie op te doen met Positieve Gezondheid en persoonsgericht werken in de langdurige zorg.

Machteld Huber opent de dag met de oproep naar werken in ‘trusted networks’.

Machteld Huber begroet de aanwezigen met de oproep naar werken in ‘trusted networks’, waarmee de strategisch adviseur van iPH wil onderstrepen hoe belangrijk vertrouwen als verbindende factor is bij het implementeren van Positieve Gezondheid. Daarnaast spreken verschillende sprekers over oordeelloos luisteren en (hoe) bij je hart (te) blijven. Dianne Engels, bestuurder bij Joris Zorg deelt een sprekend voorbeeld over haar moeder.


Hoe blijf je bij je hart?

Zelfs met zeven dagen in de week uitmuntende wijkverpleging, is de moeder van Engels niet blij. Na verschillende gesprekken komt de bestuurder erachter: voor het eerst wordt haar 85-jarige moeder gewassen en aangeraakt door mensen die ze niet kent. En dat zorgt voor grote ontevredenheid. Meer onafhankelijkheid en minder verpleging werkt veel beter bij moeder. Met deze ervaring wordt Engels met zichzelf geconfronteerd: aan de ene kant komt haar professionele ervaring goed van pas, maar als mantelzorger is haar denken betuttelend, vindt ze zelf. Tegelijkertijd luistert ze als professional naar de zorgprofessional én haar moeder. Zo vormt ze haar mening.

Toch vindt Engels het best complex om goed aan te sluiten. En vraagt aan de zaal: “Hoe kunnen wij beter aansluiten? Hoe lukt het als professional om bij dat hart te blijven? Met die tijdsdruk die zondermeer bestaat. Ook als bestuurder wil ik dat eerlijke gesprek met elkaar aangaan.”


Positieve Gezondheid in een mannenteam

En de gesprekken worden aangegaan: op het podium, in de zaal en in zeven workshops.
In de workshop ‘Met plezier je werk doen vanuit Positieve Gezondheid’  deelt Marjan Nuyt van de Gemiva-SVG Groep haar ervaring met Positieve Gezondheid in een mannenteam: “Vaak vinden mannen het concept in eerste instantie zweverig. Een 22-jarige werknemer deed het voor mij. Bij iedereen gaat er wel eens iets mis op het werk of er gebeurt iets dat absoluut niet kan. De vraag is: hoe ga je ermee om? Wijs je met het vingertje of stel je de vraag wat het met iemand doet? Deze denkwijze moet écht in je systeem van werken zitten. Ik merk dat je Positieve Gezondheid niet als trucje kunt toepassen.”

 

Een blik op de toekomst 

Henk Nies (directeur strategie en ontwikkeling bij Vilans) onderstreept aan het einde van de dag: “We gaan immers niet als patiënt door het leven, maar als mens.”

Henk Nies (directeur strategie en ontwikkeling bij Vilans) en Angelique Schuitemaker (directeur bij iPH) ronden de dag af met gesproken blogs en een blik op de toekomst. Volgens Nies zal Positieve Gezondheid nooit klaar zijn. Hij hoopt dat het concept in de toekomst niet té traditioneel onderzocht gaat worden op validiteit en betrouwbaarheid en dat het niet té gestandaardiseerd wordt. “Het concept moet levend blijven zoals een taal levend is. Dan wordt het ook gebruikt en zal het bijdragen aan een visie op niet alleen gezondheid maar ook onze menselijke identiteit. Opnieuw grote woorden, maar wanneer het over gezondheid gaat is dat wel nodig. We gaan immers niet als patiënt door het leven, maar als mens.”

Schuitemaker ziet de toekomst van Positieve Gezondheid als een uitnodiging. “Een uitnodiging aan iedereen die voelt dat de zorg beter kan. Bijvoorbeeld om persoonsgerichte zorg te bieden. Om bezig te zijn met de juiste dingen. Om weer passie te voelen in je werk.” Maar bovenal wil de nieuwe iPH-directeur Positieve Gezondheid niet alleen in de zorg uitdragen, maar laten landen bij iedere burger. “En juist die beweging gaat snel in Nederland”, besluit ze.

Verrassing: spontane time-lapse van de dag

Dan is er ook nog een verrassing. Deelnemer Leonie Haas tekent een pakkende time-lapse van de dag, die veel reacties krijgt op social media en hier te zien is: https://vimeo.com/371569759

In beeld: Vilans-iPH congres Positieve Gezondheid in de praktijk in Amersfoort 5 nov