• Praktijk
  • 29 oktober 2018

Tip: “Houd oog voor de emoties die het spinnenweb kan oproepen”

Als je mensen het spinnenweb laat invullen, kan het zijn dat er iets wordt aangeraakt. Onverwerkt verdriet. Frustraties over wat er ooit is gebeurd in hun leven – of juist uitbleef. Of misschien een enorme boosheid. De vraag aan Machteld Huber: wat kun je dan het beste doen?

‘Toen ik zelf te dealen had met mijn ziekten, was dat een van de vragen die me bezighield: hoe ga ik om met mijn gevoelens? Nadat ik was hersteld, ben ik uit grote nieuwsgierigheid de opleiding tot Gestaltetherapeut gaan doen. De grootste eyeopener voor mij was dat frustratie twee soorten gevoelens oproept: boosheid en verdriet, die een verbinding met elkaar hebben. En dat je die beide emoties moet zien te doorleven om tot verwerking te komen.

Voelen wat er te voelen valt

Het vraagt moed om te voelen wat er te voelen valt. Om de boosheid te beleven en ook het verdriet toe te laten. Vaak komt achter de boosheid weer verdriet vandaan, en omgekeerd – waardoor ze allebei meerdere keren voorbijkomen. Als je frustratie wilt verwerken, moet je dus beide gevoelens durven toelaten, om de beurt. Probeer je ze tegelijkertijd te beleven, dan ligt machteloosheid op de loer. Blijf je hangen in de boosheid, dan legt dat een kiem voor wraak. Terwijl alleen verdriet – zonder ook de boosheid doorleefd te hebben – mensen in de slachtofferrol gevangen houdt.

Niet nodeloos roeren

Mijn advies? Hou oog voor de gevoelens die het spinnenweb kan oproepen. Ze horen erbij, maar verkijk je er niet op. Een vraag die mensen kan helpen is: wat zou je willen dat er oplost zodat je weer verder kan? Zo help je voorkomen dat mensen in hun boosheid of verdriet verstrikt raken. Is dat wat aangeraakt wordt, onverwachts groot? Schakel dan professionele hulp in. Ga in ieder geval niet nodeloos roeren om op te graven wat er verborgen ligt. Mijn ervaring is dat de meeste dingen zich aandienen op het moment dat mensen eraan toe zijn om ze aan te gaan.’