Spinnenweb helpt ook op een heidag

 In Interview

Organiseer je een beleidsdag of workshop? En ben je op zoek naar een werkvorm waardoor deelnemers energiek aan de bijeenkomst beginnen? Zet dan eens het spinnenweb Positieve Gezondheid in. ‘Je hebt de deelnemers in korte tijd uit de stress waarmee ze komen binnenhollen.’

 

Ineke de Bruin ziet ze bij elke startfase van bijeenkomsten. Mensen die binnenrennen uit de drukte van hun werk. Die moet je dan even tot zichzelf én tot elkaar zien te krijgen. De Bruin is psychiater en geeft trainingen vanuit het ‘management development-programma’ van ggz-organisatie Parnassia Groep. Ze organiseert bijeenkomsten voor uiteenlopende groepen: van managers tot hulpverleners. En vaak zet ze bij binnenkomst de deelnemers direct aan het spinnenweb.

 

Jezelf tot stilstand brengen

‘Ze kijken inderdaad soms een beetje raar op als ik het uitdeel. Ik tip dan luchtig aan dat je als medewerker soms hoofdpijn kan krijgen van je baas. En omgekeerd. Ik vertel ook kort dat gezondheid soms hard werken is. Een van de lastigste dingen is om jezelf tot stilstand te brengen. Dat herkent iedereen. En dat is waar ik op uit ben: ruimte maken voor jezelf en voor de bijeenkomst.’

 

Mensen komen gestrest binnen

De deelnemers vullen het spinnenweb individueel in. Daarna laat ze de uitkomsten in tweetallen bespreken. ‘Intussen zie ik vaak al in een oogopslag hoe mensen erbij zitten. Als dat nodig is kom ik daar later even op terug. Wat je vooral ziet als ze ermee bezig zijn: mensen ontspannen wat meer. Ze komen vaak opgejaagd binnen. Anderen hebben geen zin of ze verwachten te veel. Daar is niks geks aan; het kan allemaal gebeuren. Het spinnenweb brengt ze dan snel even bij zichzelf en als collega’s bij elkaar.’

 

Volle aandacht nodig

Soms wordt er wat gesputterd. De deelnemers vragen dan wat de relatie is tussen het spinnenweb en de inhoud van de bijeenkomst. ‘Daar ben ik heel kort over. Je kunt alleen goed functioneren als je weet waar je bent. En dat is hier, op dit specifieke moment en het spinnenweb helpt je om daar even in volle aandacht te zijn.’

 

Tips voor gebruik

Wat zijn De Bruins tips voor wie ook het spinnenweb wil inzetten als werkvorm?

 

  • Doe dat alleen als je een ervaren trainer bent. Anders kan het lastig zijn om de werkvorm in te vlechten binnen het geheel.

 

  • Kijk zonder oordeel naar de uitkomsten. Dat geldt zowel voor de mensen die het invullen als voor jouzelf als trainer. Laat je verwonderen.

 

  • Benadruk dat het invullen een momentopname is. De uitkomst vertelt iets over hoe je er nú bij zit. Het zegt niks over gisteren; het zegt niks over morgen.

 

  • Ga na het invullen niet een groepsgesprek aan over de uitkomsten. Dat is niet waar je op uit bent. Sommige deelnemers zullen dat misschien wel willen. Er zit altijd wel iemand tussen die wil spuien en klagen over wat er niet goed gaat. Ik ben dan tamelijk resoluut. Ik leg uit waarom ik dat expres niet doe. De bijeenkomst gaat daar niet over. Uit onderzoek is bovendien bekend dat klagen echt niet helpt, anders had het je allang geholpen.

 

  • Vertel erbij dat je het spinnenweb ook heel goed kunt inzetten voor de patiënten die een beroep doen op je organisatie. Bijvoorbeeld als quickscan tijdens een gesprek.

 

  • Neem voldoende afdrukken van het spinnenweb mee, zodat ze die ook oningevuld mee kunnen nemen als ze dat willen. Sommigen zijn zo enthousiast; die willen het heel graag gaan toepassen in hun eigen context.