Wat het andere gesprek oplevert

‘Ze woonde op een boerderij. Alleen. Bijna 90 was ze. Ze meldde zich steeds vaker met pijn in haar been. De pijn kwam steeds onverwachts opzetten en iedere keer als ik haar zag en onderzocht, kreeg ik er niet echt de vinger achter.

Naarmate de klachten langer duurden, voerden haar kinderen een steeds grotere druk op me uit om haar te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Ik ben toen met ze gaan zitten: met moeder en de kinderen. Ik wilde weten: wat is haar verhaal? Wat beweegt haar? En toen ineens kwam het op tafel: haar enorm gevoel van eenzaamheid. Als oud-boerin wilde ze in het voorjaar bezig zijn in de tuin. Zo forceerde ze haar heup, waardoor ze pijn kreeg. Die pijn gaf haar de kans haar kinderen te bellen om te komen. Steeds weer. Keer op keer forceerde ze haar been, zodat ze niet langer alleen was.

We zijn met elkaar gaan nadenken over de invulling van haar dag. Er kwam een scootmobiel en we regelden een plek voor haar bij de dagbesteding. De pijn door de overbelasting verdween al snel toen ze niet langer een claim op haar kinderen hoefde te leggen.

Ik vind dit zelf nog steeds een veelzeggend voorbeeld van hoe het andere gesprek je tot andere keuzes kan brengen. En die liggen dan niet altijd in het medische circuit.’

 

Hans Peter Jung
Huisarts bij Huisartsenpraktijk Afferden