De opmars van Positieve Gezondheid gaat onverminderd door. Steeds meer (zorg)professionals, regio’s, gemeenten, verzekeraars en landelijke beleidsmakers willen met het gedachtegoed aan de slag. Maar hoe pas je Positieve Gezondheid goed toe in de praktijk? Het Institute for Positive Health en Alles is Gezondheid organiseerden hierover een praktijkmiddag: ‘Van tekentafel naar werkvloer’. Wat werkt wel, wat werkt niet? Zijn er al best practices? Waar kunnen we van elkaar leren? Onder de prikkelende leiding van dagvoorzitter Marianne van den Anker gingen zo’n 230 deelnemers met elkaar in gesprek.

logo-fc
logo-iph

Zes presentaties Positieve Gezondheid: van nano tot macro
De vraag naar het hóe wordt steeds vaker gesteld. Hoe gebruik ik Positieve Gezondheid als gespreksmiddel? Hoe vertaal ik het naar concrete toepassing? Hoe maak ik het concept werkbaar? En hoe kan ik het (anders) organiseren? In de praktijk zijn hierbij een aantal niveaus te onderscheiden. Op nano-niveau gaat het om het directe contact met patiënt/cliënt/burger. Het micro-niveau betreft de samenwerking binnen de (zorg)praktijk. Op meso-niveau hebhben we het over wijk en buurt, de gemeente of de regio. En bij het macro-niveau denken we aan landelijk beleid, regelgeving en financieringsstructuren. Al deze niveaus komen vanuit verschillende perspectieven aan bod in zes plenaire presentaties.

Achttien gesprekken: ervaringen, tips & trucs, ‘next steps’
In achttien werkgroepen delen de deelnemers ervaringen uit over de ‘hoe-vraag’. Na afloop vertelt Machteld Huber kort wat haar is opgevallen: ‘Begin klein en maak bondjes; met twee mensen kun je al starten. Spreek vanuit je hart en stel anderen de vraag: wat is jóúw droom? Zoek naar een gemeenschappelijke taal. Dé grote gemeenschappelijke uitdaging: hoe vinden we een goede “betaaltitel” om Positieve Gezondheid een structurele plek te geven?’ Hier vind je een kleine selectie uit de uitkomsten van de werkgroepen. Goede voorbeelden en bruikbare materialen zullen een plek krijgen in de iPH-nieuwsbrief. Lees een selectie uit de uitkomsten van de tafels.

Wat kom jij halen? En wat wil je graag brengen?
Tussen de officiële programmaonderdelen door, was er veel ruimte voor netwerken. En voor het uitwisselen van ervaringen en het luisteren naar interessante verhalen uit de praktijk van het werken aan Positieve Gezondheid. In mini-interviews spreken een paar deelnemers uit waar zij in het dagelijks leven mee bezig zijn. En op welke vragen zij antwoorden hopen te vinden. Lees hier de interviews.

Netwerk Positieve Gezondheid
Machteld Huber presenteert het Netwerk Positieve Gezondheid, onderdeel van 1sociaaldomein.nl , een platform dat alle relevante spelers verbindt: uitvoerend professionals, leidinggevenden, ambtenaren, adviseurs, onderzoekers, vrijwilligers en mantelzorgers. Het Netwerk Positieve Gezondheid is dé ontmoetingsplek voor iedereen die wil meedoen om Positieve Gezondheid verder te brengen.

GGD AppStore
Aan het slot van de praktijkmiddag interviewt Machteld Huber Monique Westerlaken van GGD Utrecht over de geheel vernieuwde GGD AppStore. Dit online overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidsapps en websites, is een product van alle 25 GGD’en en GGD-GHOR Nederland, in samenwerking met kennisinstituten en patiënten- en consumentenorganisaties.

logo-fc
logo-iph