Praktijkvoorbeelden

Wat kan ik in een gemeente, binnen een organisatie, een ministerie of zorginstelling met Positieve Gezondheid? Hoe pas ik de methodiek toe in de praktijk? Dit zijn veelgehoorde vragen aan het Institute for Positive Health. Daarom heeft het iPH samen met Alles is Gezondheid hierover praktijkmiddagen georganiseerd. 

Praktijkvoorbeelden

Wat kan ik in een gemeente, binnen een organisatie, een ministerie of zorginstelling met Positieve Gezondheid? Hoe pas ik de methodiek toe in de praktijk? Dit zijn veelgehoorde vragen aan het Institute for Positive Health. Daarom heeft het iPH samen met Alles is Gezondheid hierover praktijkmiddagen georganiseerd.

Met de praktijkmiddagen beogen we zoveel mogelijk zorgprofessionals en andere geïnteresseerden in Nederland handvatten te bieden om het andere gesprek te voeren aan de hand van het spinnenweb (gespreksinstrument).

Praktijkmiddag
Lees het verslag van de praktijkmiddag op 10 mei en de terugblik van 24 januari 2019, waarbij in totaal 390 professionals bijeen zijn gekomen. Tijdens deze bijeenkomst staan praktijkvoorbeelden centraal. Op deze pagina willen we zorgprofessionals inspireren bij de vier niveaus waarop de implementatie van Positieve Gezondheid in de Nederlandse gezondheidszorg plaatsvindt. Deze niveaus zijn: patiënt/burger (nano), praktijk/organisatie (micro), wijk/dorp/gemeente (meso) en regionaal/landelijk (macro).

Ben je bezig om Positieve Gezondheid een plek te geven in beleid, praktijk, onderzoek of onderwijs? En wil je ook anderen daarmee inspireren? Laat het ons dan weten: praktijkvoorbeelden@iph.nl. We geven graag een podium aan de voorbeelden. Zo maken we inzichtelijk wat er zoal gebeurt, en brengen we elkaar op ideeën over hoe je met Positieve Gezondheid kunt werken. Inspireer je collega’s met best practices en handvatten en deel ze ook op het: IPH Channel bij 1Sociaal Domein.

Wil je ook een praktijkvoorbeeld delen?

Bezoek het iPH Channel bij 1Sociaal Domein

of mail ons je verhaal: praktijkvoorbeelden@iph.nl

Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeelden

Ben je bezig om Positieve Gezondheid een plek te geven in beleid, praktijk, onderzoek of onderwijs? Deel je ervaringen op het IPH Channel bij 1Sociaal Domein.

Ik zie dat vrijwel elke organisatie het concept wel in zijn visie heeft staan, maar dat het nog vaak ontbreekt aan concrete toepassingen. Als bestuurder moet je medewerkers hiervoor de financiële ruimte en kennis bieden.

Karin Groeneveld is praktijkhoudend huisarts, voorzitter van huisartsencoöperatie Tjongerscoop, bestuurslid van LHV Huisartsenkring Friesland én eigenaar van Zorgplein Lemmer. “Ik maak mensen graag enthousiast over Positieve Gezondheid.”

Het idee van Positieve Gezondheid sloot zó aan bij mijn visie – als een soort wetenschappelijk onderbouwde, rationelere versie daarvan – dat ik besloot de basismodule te volgen. Ik raad die training echt iedereen aan. Ik leerde er het spinnenweb  te gebruiken; iets wat ik nog altijd gebruik bij mensen in mijn praktijk.

Judith Verbeek is manueel therapeut en pilates docent. Sinds eind 2017 heeft ze haar eigen ‘gezonde centrum’, De Beweegruimte. ‘Ik heb hier Positieve Gezondheid centraal gesteld. Dat slaat ontzettend aan.’

Mondzorgverleners moeten leren om buiten het traditionele kader te stappen. Letterlijk, door niet in de behandelkamer te blijven, maar met mobiele units naar kwetsbare groepen te gaan – zoals ouderen in verzorgingstehuizen en mensen in achterstandswijken.

Loes Vos-Strijbosch is docent Mondzorgkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ze staat aan de wieg van een minor waarin Positieve Gezondheid centraal staat. “Deze benadering is nieuw in ons vak. En zó belangrijk.”

Voor een Positieve Gezondheid-gesprek heb je als huisarts zeker twintig minuten nodig. Het helpt als patiënten voorbereid zijn, dus geef ik ze tegenwoordig de iPH-voorlichtingsfolders mee.

Brenda Ott heeft een huisartsenpraktijk in Zeist en is gespecialiseerd in proactieve zorgplanning voor ouderen. “Positieve Gezondheid biedt kansen voor patiënten met onbegrepen klachten en zelfs voor ongeneeslijk zieken.”

Onvoorwaardelijk meedoen en er mogen zijn: dat zit niet in onze maatschappij. Maar dat begint te veranderen.

Mariëtte Leegwater is beleidsadviseur bij gemeente Westerkwartier. Mede dankzij haar is Positieve Gezondheid daar nu dé basis voor beleid voor het sociaal domein. “We zijn er nog niet. Zorg kan nog veel menselijker.”

Hieronder een greep uit onze nieuwsberichten met praktijkvoorbeelden.

Huisarts brengt met Positieve Gezondheid lokale samenwerking op gang

In Brummen gaat huisarts Marcel Kerkhoven geregeld op pad om te zorgen voor meer lokale samenwerking. Positieve Gezondheid is zijn inspiratiebron. ‘Ik dacht: ik kan wel blijven mopperen op wat niet goed gaat, maar dat past me niet.’

Positief gezond in het groen

Met Beter in het Groen kunnen mensen eenvoudig activiteiten vinden in de buurt, die hen helpen om gezond te blijven of gezonder te worden.

Filmpje Positieve Gezondheid voor huisartsenpraktijk

Unicum heeft een animatie gemaakt over Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk. Hoe gaat dat in zijn werk als je het spinnenweb wilt inzetten in de spreekkamer? En wat zijn de ervaringen? Huisarts Brenda Ott vertelt hierover.

Hoe vitaal is de gemeente Voorst?

In Voorst heet de gezondheidsnota: Vitaal Voorst. Dat zegt veel over hoe ze er denken over gezondheid en welzijn. Positieve Gezondheid speelt daarbij een belangrijk rol.

Besparing huisartsenzorg terug naar de inwoners?

Al een tijdje is er in Afferden een revolutie gaande in de zorg voor de inwoners. De huisartsenpraktijk daar heeft aangetoond dat er met Positieve Gezondheid veel te winnen valt. Dus hoogste tijd voor een volgende stap.

‘Wat Annemieke me leerde over Positieve Gezondheid’

Wat doe je als een jonge meid met een verstandelijke beperking heel mager wordt en veel huilt gedurende de dag? Hapto- en fysiotherapeut Sasja Geurtse werd ingeschakeld om mee te denken over deze zorgelijke situatie. Ze nam het spinnenweb mee en haar vermogen om de juiste vragen te stellen. Dit is haar verhaal.

Hoe Positieve Gezondheid haar weg vindt in Maastricht UMC+

In Maastricht Universitair Medisch Centrum+ wordt op tal van plekken met Positieve Gezondheid gewerkt. Ook doet het ziekenhuis wetenschappelijk onderzoek naar de opbrengsten. ‘Goed coördineren is belangrijk.’

Prachtig voorbeeld: revalidatie met behulp van Positieve Gezondheid

Laila zou nooit meer kunnen lopen omdat ze niet gemotiveerd zou zijn. Tot ze bij Estelle Schatorié in de praktijk kwam.

Het spinnenweb voor Positieve Gezondheid inbouwen in je applicatie

De vragenlijst Positieve Gezondheid kan nu ook ingebouwd worden in je patiënt-systeem. Super handig!

Steeds meer provincies aan de slag met Positieve Gezondheid!  

Steeds meer provincies volgen het voorbeeld van Limburg en gaan actief aan de slag met Positieve Gezondheid.

0