Positieve Gezondheid vraagt ook iets van digitalisering in de zorg

 In Professional

Bij Positieve Gezondheid zit de patiënt aan het roer. Maar kan hij dan wel bij de informatie die zorgverleners vastleggen over zijn gezondheid? Dat vraagstuk raakt aan het manifest dat onder meer ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland in maart ondertekenden.

 

Volgens het manifest is het hard nodig om standaarden te maken voor het uitwisselen van gegevens. Zo zou het mogelijk moeten zijn dat zorgverleners onderling medische gegevens makkelijker en veiliger digitaal kunnen uitwisselen. Maar het is ook van belang dat patiënten zelf eenvoudig bij hun eigen gegevens kunnen. Dat alles is op dit moment nog een struikelblok. Tal van vraagstukken spelen daarbij een rol. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat systemen kunnen uitwisselen en dat gegevens op een veilige manier worden gedeeld?

 

Bij dit digitaliseringsvraagstuk ziet Actiz Positieve Gezondheid als een belangrijk principe, zo blijkt uit berichtgeving van Skipr (7 maart). Vanuit die optiek is de patiënt zelf in charge; hij leeft het leven zoals hij dat wil. Die gegevens kunnen uitwisselen, vraagt om open standaarden. ActiZ loopt ertegenaan dat dit nu niet het geval is ‘en dat zorgt voor grote belemmeringen.’

 

Lees het hele bericht op Skipr