Positieve Gezondheid en andere methoden onderling vergeleken

 In Wetenschappelijke Publicatie

Steeds meer mensen gaan met Positieve Gezondheid aan de slag. Vaak zijn zij vertrouwd met methoden en visies in de gezondheidszorg die al langer meegaan. Dat roep de vraag op wat de overeenkomsten en verschillen zijn met Positieve Gezondheid. Talent for Care zocht het uit.

iPH krijgt geregeld de vraag hoe Positieve Gezondheid zich verhoudt tot andere methoden en visies waarmee gewerkt wordt in de zorg. Logisch. Want wie Positieve Gezondheid een duurzame plek wil geven, zoekt daarvoor aansluiting bij de werkwijze die hem of haar vertrouwd is. Wat brengt Positieve Gezondheid bijvoorbeeld aan vernieuwing als je het gedachtegoed vergelijkt met veelgebruikte aanpakken in de bestaande praktijk? Waar zitten de overeenkomsten en verschillen? En hoe kunnen de verschillende aanpakken elkaar versterken in de praktijk?

iPH vroeg daarom aan een groep trainees van Talent for Care om de verschillende methoden eens op die manier naast elkaar te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de Presentiebenadering en Appreciative Inquiry. Gekeken is bijvoorbeeld naar de doelgroepen waarop de methoden zich richten, de onderbouwing van de verschillende aanpakken en de gezondheidsaspecten waarop die zich richten.

 

Meer weten?

Positieve Gezondheid in perspectief: een vergelijkende literatuurstudie van het concept Positieve Gezondheid met andere (veel) gebruikte methoden/visies in de Nederlandse gezondheidszorg. Een uitgave van iPH en Talent for Care, 2018.

Bekijk hier het rapport (pdf).