Werken met Positieve Gezondheid tijdens je afstudeerstage
De zomervakantie van studenten Doran Eijkelkamp en Renée Geurds begint goed dit jaar. Ze hebben beiden hun mbo-diploma op zak. Én ze hebben tijdens hun afstudeerstage uitgebreid ervaring opgedaan met Positieve Gezondheid.
Het Graafschap College waar ze hun studie hebben gevolgd, heeft een doorlopende leerlijn als het gaat om Positieve Gezondheid. De studenten snuffelen er tijdens hun studie aan het spinnenweb, doen verdiepende opdrachten en kunnen er in hun examenjaar ook mee afstuderen. Eijkelkamp, student Sport, Bewegen en Gezondheid, liep stage bij Estinea, een organisatie die zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Haar stageopdracht vervulde ze bij Brichbouw sportondersteuning, een organisatie die psychomotorische therapie biedt aan mensen met een beperking. Geurds, student bewegingsagogiek, deed haar praktijkervaring op in het Slingeland Ziekenhuis. Hoewel ze verschillende wegen bewandelden, zijn ze het over één ding opvallend eens: al die 6 dimensies, die horen gewoon bij gezondheid.
Geen health check te vinden
Dat was wat Eijkelkamp opviel tijdens haar stage. ‘We wilden een health check afnemen bij mensen met een beperking. Dat is belangrijk om een goed beeld te krijgen van hun gezondheid. Al snel bleek dat er geen passende check bestaat voor deze doelgroep. We hebben er toen zelf een ontwikkeld. De test bestaat niet alleen uit een combinatie van bijvoorbeeld het meten van conditie, lenigheid, uithoudingsvermogen en bmi. We hebben er ook de online test voor Positieve Gezondheid aan toegevoegd.’
Vaak meerdere problemen
Eijkelkamp begeleidde een van de bewoners 6 weken lang met het spinnenweb – 2 keer per week. ‘Het ging om een vrouw van 46 die functioneert als een 10-jarige. De online test voor Positieve Gezondheid invullen, was voor haar te moeilijk. Toen viel mijn oog op de kindertool – en dat bleek de oplossing. Ik las haar de stelling voor en zij wees aan welke smiley paste bij wat zij voelde. Ze wilde iets doen aan haar overgewicht en we kwamen erachter dat er meer problemen speelden die van invloed kunnen zijn op haar leefstijl. Een schoonmoeder met wie de relatie verstoord was bijvoorbeeld. Maar ook moeite hebben om gezond eten kopen. Daar kun je dan ook aandacht voor hebben.’
Ruimte voor Positieve Gezondheid
Geurds had gehoord dat het Slingeland ziekenhuis meer wil met Positieve Gezondheid. Ze kreeg er volop de ruimte om uit te proberen hoe het gedachtegoed uitgewerkt kon worden in de praktijk. Ze kwam terecht op de nierdialyseafdeling, waar mensen soms wel 4 keer per week voor een aantal uren aan de dialyseapparaten liggen.
Memoryspel bedacht
Drie van hen werden door Geurds en haar medestudenten begeleid op basis van ‘het andere gesprek’. Eén patiënt wilde afvallen ter voorbereiding op een niertransplantatie. Voor hem maakten ze een beweegboek op maat. Daarin staan oefeningen die hij thuis en tijdens de dialyse kan doen. Een andere patiënt bleek gebukt te gaan onder enorme slaapproblemen. Hem brachten ze in contact met de psycholoog in het ziekenhuis. En voor een vrouw die na een cva last hield van concentratieproblemen, ontwikkelden ze een memoryspel met sportafbeeldingen dat gespeeld kan worden tijdens de dialyse-uurtjes, samen met de andere patiënten.
Willen weten wat je niet ziet
Wat hebben beide studenten eigenlijk geleerd van deze ervaring? Eijkelkamp: ‘Het is goed om breed te kijken. Zeker bij mensen met een verstandelijke beperking die zich misschien niet direct kunnen uiten. Het Spinnenweb helpt je om meer te zien. Hoe staan ze bijvoorbeeld in het leven? Hoe zitten ze in hun vel? Voelen zij zich wel gelukkig?’ Geurds: ‘Zonder die informatie weet je te weinig en kun je niet het goede doen.’
Met dank aan Esther Bakker, profieldocent Sport, Bewegen en Gezondheid, die zich er samen met haar collega Esther Sullivan sterk voor maakt om Positieve Gezondheid een goede plek te geven binnen de beroepspraktijkvorming.
—
Naschrift
Een aantal instellingen voor mensen met een licht verstandelijke beperking werken inmiddels met iPH aan een versie van de tool Mijn Positieve Gezondheid, die aansluit bij deze doelgroep.