Uit de fysiotherapie praktijk: “Dit is waarom ik positieve gezondheid gebruik”
Fysiotherapeut Frederik Jaspers Faijer hoorde tijdens een symposium Machteld Huber spreken. Dat raakte hem. Sindsdien lukt het hem beter om te duiden waar het in zijn praktijk De Haere om te doen is.
‘Al 21 jaar ben ik fysiotherapeut. Als je net met je vak begint, heb je vooral oog voor de klachten waar mensen mee komen. Door de jaren heen groeit je ervaring, en voel je steeds intenser de essentie van je vak: dit is waar het me om te doen is. Achter de geblesseerde elleboog gaat immers een mens schuil die bijvoorbeeld zijn werk wil kunnen doen, zijn geliefde wil omhelzen en zijn kinderen wil kunnen voeren.
De juiste woorden
Inmiddels zijn we een maatschap met 80 medewerkers. Je denkt dan met elkaar na over wat je onderscheidt van andere praktijken. Waarom komen mensen met hun hulpvraag nou juist naar ons? Omdat we ons vak verstaan. Natuurlijk. Maar ook om andere redenen. Alleen lukte het ons niet goed om dat onderscheidende onder woorden te brengen. Tot ik Machteld Huber ontmoette tijdens een symposium.
Niet iets nieuws
In wat zij vertelde, herken ik onze drijfveer. Haar concept geeft ons de woorden waarmee we die drijfveer beter kunnen duiden én vertalen naar hoe wij werken in onze praktijk. Positieve Gezondheid voelt bij ons dan ook niet als ‘weer iets nieuws’. Het biedt een handvat om nog beter te kunnen doen waar we voor staan. Om het goed in de vingers te krijgen, hebben we een iPH-training gevolgd. Met zijn allen. Dus niet alleen de fysiotherapeuten, maar ook de secretaresses.
Nu het goede doen
Sindsdien lukt het ons beter om ook onze maatschappelijke rol te pakken. We staan immers aan de vooravond van een grote verandering in de zorg. De ouderen die nog zelfstandig thuis wonen, de kinderen op school die hun motoriek ontwikkelen… Als we voor hen nu niet het goede doen, zijn zij straks misschien wel de chronisch zieken. Dat vraagt om inzet van alle betrokkenen, zoals de school, de gemeente en wij als fysiotherapeuten. De begrippen in het Spinnenweb helpen ons om elkaar daarbij beter te verstaan.
De betekenis van een zinvol leven
Door te werken met het Spinnenweb, zijn we ook beter in staat om de regie en verantwoordelijkheid meer bij de mensen zelf te laten. Anders blijven we zorgen – in plaats van dat we hun gezonde gedrag versterken. Machteld benadrukte in haar lezing dat mensen niet snel zullen doen wat moet. Dat ligt anders als het gaat om iets wat zij zelf echt willen – en daarom van waarde is. Wat dat is, is per persoon anders. Het is dan ook niet aan ons als fysiotherapeuten om te bepalen wat er moet gebeuren. Maar we kunnen wel helpen realiseren wat voor die ene persoon zo belangrijk is.
Het past bij hoe we werken
Binnen onze praktijk herken je Positieve Gezondheid in allerlei facetten. Het zit in onze visie. In de mensen die we aannemen. Het zit in hoe we kijken naar mensen. In de vragen die we stellen. In onze aandachtigheid. In onze brede blik. En ja, we zijn ook nog gewoon de fysiotherapeuten die aan de slag gaan met de klachten in de elleboog.
Blijf dicht bij jezelf
Mijn belangrijkste tip? Blijf dicht bij jezelf. Ga niet aan de slag met Positieve Gezondheid als het niet bij je past. Positieve Gezondheid vraagt van je om echt het gesprek aan te gaan, om oprecht te zijn in je bedoelingen. Het is geen kunstje. Reken maar dat patiënten daar zo doorheen prikken.’