• Praktijk
  • 17 september 2024

Ontwikkelprogramma Complexe Zorg: een boost voor jouw organisatie

De afgelopen jaren is er veel in gang gezet voor mensen met een intensieve zorgvraag en onbegrepen gedrag. Toch blijft het bieden van passende zorg lastig. De groep met deze zorgvraag groeit, de complexiteit neemt toe en er zijn arbeidstekorten, met als gevolg een gebrek aan overzicht en tijd om te kunnen aanpassen en reflecteren. Daarom is onlangs het Ontwikkelprogramma Complexe Zorg gelanceerd.

Het Ontwikkelprogramma Complexe Zorg biedt zorgaanbieders de kans om, met behulp van deskundige begeleiding, een duurzame verandering in de organisatiecontext en werkwijze door te voeren. Met als doel om nog beter in te kunnen spelen op de behoeften en persoonsgerichte zorg te kunnen bieden. Het programma zoekt niet slechts één oplossing voor één vraagstuk, maar richt zich op een integrale aanpak die alle lagen van de organisatie omvat. Het sluit aan bij bestaande projecten en versterkt deze om de ontwikkeling binnen de zorgaanbieder een boost te geven.

Hoe werkt het?

Het Ontwikkelprogramma Complexe Zorg biedt maatwerk per deelnemende organisatie. Het start met een analyse van de ontwikkelpunten en het opstellen van een ontwikkelplan, aansluitend op bestaande projecten. Daarna wordt samen de ondersteuningsbehoefte bepaald: voordoen, samendoen, zelf doen. Vervolgens start de begeleiding, waarbij de zorgaanbieder gedurende gemiddeld 18 maanden ondersteund wordt in het uitvoeren van het ontwikkelplan en het borgen van de verandering. Dit gebeurt in samenwerking met het ondersteuningsteam dat per zorgaanbieder wordt samengesteld, bestaande uit veranderexperts, coaches en zorgprofessionals uit de sector die als ervaringsdeskundige optreden.

Meer informatie en meedoen

Heb je een vraag, wil je meer informatie ontvangen of wil je bespreken of het Ontwikkelprogramma Complexe Zorg bij jouw organisatie past? Vul het interesseformulier in en het team neemt binnen drie werkdagen contact op.

Het ontwikkelprogramma is een initiatief van het ministerie van VWS, uitgevoerd in samenwerking met iPH, CAOP en Deloitte, en komt voort uit de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking.