Kindtool helpt leraren te praten met kinderen over gezondheid
Kindtool helpt leraren te praten met kinderen over gezondheid
Kinderen gezondheidsvaardigheden leren is essentieel voor hun ontwikkeling. Gezonde kinderen doen op school goed mee, voelen zich gelukkig en hebben ruimte voor sociale verbinding. Maar wat is gezondheid eigenlijk? En hoe kunnen we kinderen leren wat zij zelf kunnen doen om fijn(er) in hun vel te zitten en gezond te blijven? De kindtool van Positieve Gezondheid helpt leraren om met kinderen te praten over hun gezondheid.
Positieve Gezondheid op school
Het voeren van het andere gesprek over gezondheid met behulp van de kindtool van Positieve Gezondheid, kan zowel klassikaal als één-op-één. Het helpt leraren en begeleiders om onderwerpen open te breken die anders misschien onbesproken blijven. Dat kan van alles zijn: eten, slapen, bewegen, de leefomgeving, vriendjes, de toekomst, een veilig thuis of steun van anderen.
Door de tool beseffen kinderen zich vaak dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van lichamelijke of mentale klachten. Het spinnenweb van Positieve Gezondheid helpt leraren en interne begeleiders ook om een verdiepend gesprek te voeren met kinderen die niet lekker in hun vel lijken te zitten. Na het invullen van de vragenlijst of het gooien met de dobbelsteen bekijkt de leraar samen met het kind wat belangrijk voor het kind is en waar het graag aan wil werken. Dat is direct de kracht van Positieve Gezondheid; het spreekt de intrinsieke motivatie aan om zelf met gezondheid aan de slag te gaan.
Handelingsperspectieven
Je hebt samen met een kind het spinnenweb van Positieve Gezondheid ingevuld en het kind heeft kenbaar gemaakt waar hij of zij aan zou willen werken. Vervolgens gaan kinderen zelf (eventueel met begeleiding) aan de slag met hun gezondheid. Wat kunnen zij zelf doen om lekkerder in hun vel te zitten? Daar kunnen handelingsperspectieven en tips bij helpen! In samenwerking met de Universiteit Leiden worden met kinderen uit groepen zes, zeven en acht tips en handelingsperspectieven ontwikkeld. Adviezen van, voor en door kinderen dus!
Hierover leest u in de volgende nieuwsbrief meer informatie.