IPH lanceert de Evaluatiewijzer
IPH lanceert de Evaluatiewijzer
Afgelopen dinsdag 23 februari lanceerde iPH de Evaluatiewijzer: een verzameling van onderzoeksmethodes – opgehaald in het veld – waarmee we kunnen leren van het werken met Positieve Gezondheid. Tijdens een interactieve webinar werd het gebruik van de digitale Evaluatiewijzer toegelicht en in Break Out Rooms werden de eerste tips en tops voor het werken met de Evaluatiewijzer doorgenomen aan de hand van een eerste demo.
Bundeling van methoden
Werken met Positieve Gezondheid; welke impact heeft dat nu en hoe meet je dat? Dat was het vraagstuk waarmee iPH in de zomer van 2020 aan de slag ging. Tijdens twee digitale verkenningen bleken er veel uiteenlopende methoden te bestaan. Methodes om het proces te evalueren, om te monitoren, of om uitkomsten te meten. Kwantitatieve en kwalitatieve methodes. Uit de wetenschap of uit de praktijk. Toepasbaar in bepaalde domeinen zoals zorg of het sociaal domein, en bruikbaar in de spreekkamer of in de regio. Dat leidde tot een verzameling en bundeling van bruikbare evaluatiemethoden voor mensen en organisaties die met positieve gezondheid aan de slag gaan. Tijdens de lancering lichtte Marja van Vliet van iPH de meetmethode Positieve Gezondheid toe, vertelde Femke de Wit van Vilans over de geluksbox en Gili Yaron van Maastricht University gaf een mini-college over etnografisch onderzoek.
Hoe werkt de Evaluatiewijzer dan precies?
Tijdens de lancering van de Evaluatiewijzer werd het gebruik ervan uitvoerig toegelicht. Hoe werkt het nu precies? Als je op zoek gaat naar een methode in de Evaluatiewijzer, bedenk dan goed wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld vooral een leercyclus organiseren in het werken met Positieve Gezondheid? Sta je nog aan het begin van het werken met Positieve Gezondheid en wil je de stap maken van inspiratie naar implementatie? Bij elk doel en in elke fase passen weer andere evaluatie- of leermethodes. Naast het bepalen van je doel, vragen we je ook om een keuze te maken in welk domein je de methode wilt gaan toepassen en op welke plek. Met een gerichte zoekactie kun je vervolgens voor jou bruikbare methoden vinden.
Tijdens de digitale Lancering is de totstandkoming en de werking van de Evaluatiewijzer toegelicht. Deze wordt toegestuurd aan deelnemers.
Een constructieve en positieve webinar. Ik begrijp dat iPH graag makelaar en verbinder van kennis wil zijn. Daar sluit ik mij graag bij aan!
Nog lang niet compleet
De Evaluatiewijzer is nog lang niet af en compleet. En input, zoals ook opgehaald tijdens de lancering, is zeker bruikbaar. Heb je vragen, feedback, of ken je zelf een nuttige methode of pas je die toe, stuur ons dan een mailtje: info@iph.nl. Je kunt ook zelf een methode toevoegen in de Evaluatiewijzer. Wij evalueren de inzending uiteraard voor publicatie!