• Woon-en leefomgeving
  • 16 september 2024

15 november 2024: Webinar Zorgzame Buurten en Positieve Gezondheid

Op vrijdag 15 november is het tijd voor het derde en laatste deel van de webinarreeks over Positieve Gezondheid in de woon- en leefomgeving. In dit webinar werpen we een blik op bewonersinitiatieven en Positieve Gezondheid. Hoe versterken Positieve Gezondheid en zorgzame buurten elkaar? En welke praktijkvoorbeelden zijn er?

Bewonersinitiatieven voor zorgzame buurten sluiten aan bij de beweging van Positieve Gezondheid, waarbij er steeds meer oog is voor het belang van de sociale context en sociale verbinding voor gezondheid, welbevinden en preventie. Deze initiatieven versterken de gemeenschapskracht: de motor om in een buurt gezamenlijke doelen te bereiken, zoals meer sociale cohesie, meer zorg voor elkaar, meer gezondheid en meer meedoen. Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid biedt hiervoor een gemeenschappelijke taal. Vanuit een bredere kijk op gezondheid, samen ons vermogen versterken om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te kunnen gaan.

Programma

Het webinar vindt plaats van 9.30 tot 10.30 uur. Met bijdragen van Evelien van Dort, Janine van der Duin en Meike van der Burgh-Smit zoomen we in drie delen in op bewonersinitiatieven en Positieve Gezondheid. Vanuit persoonlijke ervaring met bewonersinitiatieven en Positieve Gezondheid, delen de sprekers inspiratie en handvatten om de eerste stappen te zetten voor meer gemeenschapskracht en gezondere buurten.

Deel 1: Bewonersinitiatieven in welzijn & zorg in maatschappelijk perspectief, een introductie

Deel 2: Inspirerende praktijkervaringen met handvatten voor de eerste stappen vanuit Positieve Gezondheid: een brede blik op gezondheid, welzijn & geluk

Deel 3: Vragen en mogelijkheden voor ondersteuning

Voor wie?

Dit webinar is voor kwartiermakers die met elkaar willen bouwen aan Zorgzame Buurten, en voor bewoners, initiatiefnemers en voor mensen die werken voor de (lokale) overheid, in welzijn en/of in de gezondheidszorg.