• Praktijk
  • 21 september 2020

Met Positieve Gezondheid houdt Indekerngezond buurtbewoners mentaal fit

Met Positieve Gezondheid houdt Indekerngezond buurtbewoners mentaal fit

In het centrum van het Utrechtse Leidsche Rijn, om de hoek van de supermarkt, zit sinds twee jaar Indekerngezond. Een wijkplatform en ontmoetingscentrum waar Positieve Gezondheid centraal staat. Sinds de oprichting van het initiatief worden buurtbewoners van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern hier welkom geheten door hartelijke hosts. Zij laten bezoekers zelf een spinnenweb van Positieve Gezondheid invullen, waarna deze mensen zelf bepalen of en hoe ze aan hun gezondheid gaan werken. Bij het wijkplatform is het een komen en gaan van mensen die workshops volgen, elkaar willen ontmoeten en werken aan hun Positieve Gezondheid. Eigen inbreng en creativiteit krijgen volop de ruimte en het pand is zelfs volledig ingericht samen met de buurtbewoners.

 

Meedoen en doen waar je blij van wordt

Indekerngezond is twee jaar geleden gestart op initiatief van Lister en opgebouwd met inwoners van Leidsche Rijn en omstreken. Het wijkplatform is van en voor iedereen in de wijk. Ondanks dat het platform gelieerd is aan Lister, is het bewust niet neergezet als een ggz-initiatief. Positieve Gezondheid staat centraal in de benadering van buurtbewoners die het wijkplatform weten te vinden. Janine van der Duin is projectleider. Ze is trots op de mooie mijlpalen die zij de afgelopen jaren met het team heeft gerealiseerd. “Bij Indekerngezond zijn we getraind in het voeren van het andere gesprek. Dat breekt veel open. Niet meer de focus op ziekte, maar op ieders potent

ie en behoeften.” Het team van Indekerngezond is vastberaden Positieve Gezondheid als een olievlek over Leidsche Rijn te laten verspreiden. “Iedereen is van harte welkom. Ook wanneer we onze ruimtes verhuren aan private organisaties uit de buurt, proberen we altijd een stukje Positieve Gezondheid in workshops te verweven. Zo versterken we de hele wijk met Positieve Gezondheid.” En het slaat goed aan bij buurtbewoners. “Je hoeft hier alleen maar te doen waar je blij van wordt. We benutten ieders talent, zodat je dichtbij jezelf kunt blijven. We bieden ruimte voor zelfstandigheid.”

 

Eigen initiatieven

Marleen de Romijn kan daarover meepraten. Zij kwam op een dag het wijkplatform binnen wandelen en werkt er sindsdien vrijwillig. “Ik heb een vorm van autisme en was op zoek naar een geschikte locatie voor mijn autismegespreksgroep. Ik ben gevoelig voor prikkels, maar bij Indekerngezond heerste een prettige sfeer: grote ruimtes, prettige verlichting en een goede geluidskwaliteit. Ik merkte ook al gauw dat men hier openstond voor eigen initiatieven. Ik wilde graag weer aan het werk, maar een baan als host vond ik spannend. Ik heb een bakkersachtergrond en kwam op het idee om lekkernijen te bakken voor bezoekers. Nu bak ik koekjes wanneer er bijeenkomsten zijn. Er is hier ruimte voor ontplooiing. Ik ben goed in plannen en organiseren en vind het bijvoorbeeld heerlijk om kasten te ordenen. En daar hebben mijn collega’s nu ook profijt van. Indekerngezond is voor mij de eerste werkplek die volledig op maat is. Dat is vrij uniek en voor mij heel prettig werkbaar.”

 

Een andere taal spreken

Omdat er nog tal van dromen en ambities zijn voor het wijkplatform hebben Lister en Institute for Positive Health de samenwerking onderling verlengd. Zo kan Lister in het wijkplatform Indekerngezond verder bouwen met ondersteuning en kennis van Institute for Positive Health. Jan Berndsen, directeur van Lister, is verheugd met deze samenwerking. “Wij doen ons dagelijks werk in een vrij sombere sector. Onze klanten vragen ons zelfs om samen te werken aan een positiever perspectief. Uit deze wens is een herstelbeweging ontstaan, maar we bleven praten in ggz-termen en problematische taal. Indekerngezond is een plek waar je een andere taal leert: een positieve taal. Ik besef mij goed dat we Positieve Gezondheid nodig hebben om onszelf die andere taal aan te leren.”

 

Topconditie

Bij Indekerngezond wordt breder gekeken naar gezondheid. Jan Berndsen: “We focussen niet op het zorgaspect. Indekerngezond is vooral een plek waar wij als professionals in de maatschappij een andere taal leren spreken. Ons partnerschap met Institute for Positive Health is daarom ook van grote waarde. Het laat de ggz-sector landen in de maatschappij, zodat we mee ontwikkelen in de beweging die in heel Nederland gaande is. En dat werd tijd. Fitnessscholen schieten als paddestoelen uit de grond, maar we bieden eigenlijk geen faciliteiten om onszelf mentaal fit te houden. We zorgen pas voor onze geest, wanneer we ziek zijn. Mentale gezondheid is geen zelfsprekendheid. Daar moeten we eveneens zorg voor dragen. Bij Indekerngezond werken we er juist aan om de geest in topconditie te houden.”

 

Living lab

Angelique Schuitemaker, directeur bij Institute for Positive Health, vindt het mooi om te zien dat Positieve Gezondheid voor iedereen toegankelijk wordt door Indekerngezond. “Dit wijkplatform geeft ons de kans om echt bij de burger te beginnen. Als living lab kunnen wij ook veel van dit initiatief leren. Het richt zich op een breed publiek met uiteenlopende wensen en behoefte. En juist dat past zo goed bij Positieve Gezondheid. Positieve Gezondheid gaat immers om het leven.”

 

Magazine

Onlangs publiceerde Indekerngezond een eigen magazine. Hierin wordt aandacht besteed aan het gedachtegoed Positieve Gezondheid aan de hand van 12 persoonlijke impactverhalen van betrokken wijkbewoners. Benieuwd naar deze unieke verhalen en wat de rol van Positieve Gezondheid hierin is?