Lancering boek 'Klein geluk als je ziek bent'

Op 13 oktober publiceerden Maria Grijpma en Inge Jager hun boek ‘Klein geluk als jziek bent’. Aan de hand van Positieve Gezondheid bespreken de schrijfsters van eerdere boeken ‘Handboek voor klein geluk’ en ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ hoe je de dimensies van het spinnenweb kunt inzetten, wanneer je ziek bent. Boordevol praktische tips en handvatten om het leven wat lichter te maken.  

 

Wat kan mijn zieke vrouw doen? 

Maria en Inge schreven eerder het boek ‘Klein geluk voor dmantelzorger’, waarover zij geregeld workshops gaven. “Wij leerden mantelzorgers dan om goed voor zichzelf te zorgen, zodat ze niet overbelast zouden raken. Tijdens een workshop vroeg een man ons: ‘Ik zorg goed voor mijzelf, maar mijn vrouw is ziek. Wat kan zij eigenlijk doen?’ Die vraag sudderde continu onder het oppervlak.”  

 

Simpelheid 

Na een kennismaking met Positieve Gezondheid vielen de puzzelstukjes voor Inge en Maria in elkaar. In hun eerdere boeken hadden zij ook al gepleit om breed naar mogelijkheden te kijken, maar Positieve Gezondheid gaf een definitie aan hun benadering. “De simpelheid van Positieve Gezondheid sprak ons ontzette

nd aan. Het kijkt ook naar mogelijkheden. Naar wat er wel kan, in plaats van naar wat er niet kan. We besloten een boek te maken voor mensen die ziek zijn, aan de hand van de zes domeinen. In elk hoofdstuk bieden we ‘recepten voor klein geluk’, oftewel oefeningen die je je beter kunnen laten voelen als je ziek bent. We hebben het boek opgezet als receptenboek. Stap voor stap werk je aan je gezondheid, waardoor je je energieker of rustiger gaat voelen. Machteld Huber heeft het voorwoord geschreven.”  

 

Aan de slag 

“Als je ziek bent, bekijk je eerst welke dimensie onderbelicht is bij je. Waar je gaag aan zou willen werken. Vervolgens kun je in ons boek, kijken welk them

a jou aanspreekt. En vervolgens ga je daarmee aan de slag. Je wilt bijvoorbeeld werken aan de dimensie Mentaal Welbevinden; dan geven wij recepten om anders te gaan denken, omdat dit somberheid kan verjagen. Of we leren je om mooie momenten te koesteren. Als lezer bepaal je zelf waarmee je aan de slag wilt gaan.” 

 

Goed voor jezelf zorgen 

Inge en Maria zijn zelf geen onbekende met ziekten. Ze schrijven dan ook vanuit eigen ervaring. “Wij hebben beide moeten leren om goed voor onszelf te zorgen.” Inge: “Ik heb al sinds mijn puberteit ernstige migraine. Als je daarmee te maken hebt, is het fijn te weten dat je werk doorloopt, dat je steun hebt in een partner en dat je een reden hebt om je bed uit te komen. Als ik het spinnenweb invul, staan er overal mooie cijfers, maar bij mijn lichaam staat een vette min. Maar door mij te focussen op wat er wél kan, ben ik veerkrachtig en kan ik het aan.” Maria: “Ik heb al heel lang PTSS en mijn rug is mijn zwakke punt. Goed voor mijzelf zorgen is een belangrijk thema in mijn leven. Daarvoor heb ik ook veel cursussen gevolgd. Tijdens één van die cursussen heb ik Inge leren kennen. Inmiddels zijn we drie boeken verder!” 

Giveaway! 

De Giveaway is gesloten. De 3 winnaars zijn bekend en hebben persoonlijk bericht ontvangen!