Wetenschappelijke onderbouwing Jongerentool Positieve Gezondheid
In de dynamische levensfase van 16 tot 25 jaar is het kunnen uiten van behoeften rondom gezondheid essentieel. De jongerentool van Positieve Gezondheid biedt bewustwording en stimuleert jongeren om zelf na te denken over hoe het met ze gaat, wat ze willen veranderen en wat er nodig is om dat te bereiken. Een recent gepubliceerd artikel biedt inzicht in de totstandkoming en geeft een wetenschappelijke onderbouwing.
De Jongerentool Positieve Gezondheid is een krachtig instrument om jongeren te ondersteunen bij het ontwikkelen van veerkracht en zelfregie over hun gezondheid. De tool is breed inzetbaar in verschillende settings, zoals scholen, sociale zorginstellingen en de gezondheidszorg. Professionals kunnen deze gebruiken om gesprekken te voeren die verder gaan dan alleen lichamelijke klachten en meer inzicht geven in de leefwereld van jongeren.
Inbreng van jongeren zelf
Recent onderzoek door Marja van Vliet, Machteld Huber en Sigrid van der Zanden legt een wetenschappelijke basis voor de tool en zorgt ervoor dat deze aansluit bij de unieke behoeften van jongvolwassenen. Een belangrijk aspect van de totstandkoming is dat de tool is vormgegeven op basis van de inbreng van jongeren zelf. Uit enquĂȘtes, interviews en focusgroepen kwamen zes dimensies naar voren die jongeren belangrijk vinden: mijn lichaam, mijn gevoelens en gedachten, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Deze dimensies zijn uitgewerkt in 43 vragen die jongeren helpen reflecteren op hun gezondheid, waarvan een aantal nieuw ontwikkeld.