Van rennend hoofd naar ontspannen leven en werken met Positieve Gezondheid
Van rennend hoofd naar ontspannen leven en werken met Positieve Gezondheid
Na jarenlang roofbouw op haar lijf gepleegd te hebben, kreeg Wendy Nederend in 2016 een burn-out. “Op een ochtend kon ik mijn bed niet meer uitkomen, mijn lijf functioneerde niet meer. Werken aan mijn gezondheid was pure noodzaak.” Lees hoe zij door fijne begeleiding en ruimte zichzelf weer terugvond en haar ervaring met Positieve Gezondheid nu inzet voor anderen.
“Achteraf gezien was ik al jaren een wandelend hoofd”, vertelt Wendy Nederend. “Ik sliep slecht, was alleen maar aan het rennen en pleasen, had net een nieuwe functie in een sociaal wijkteam en voelde mij erg verantwoordelijk voor mijn werk.” Toen kwam de mokerslag. “Mijn lijf wilde niet meer. Achteraf gezien ben ik heel dankbaar dat dit is gebeurd. Het klinkt heel cliché, maar ik heb er zoveel van geleerd.”
Hoe ben je ‘opgekrabbeld’?
“Voor korte periode deed mijn lijf niet wat ik wilde. Ik had twee jonge kinderen waarvoor ik niet kon zorgen. Gelukkig hielpen familie en vrienden. Ook mijn werkgever gaf mij ruimte: ‘doe jij maar rustig aan’.” Wendy kreeg via de huisarts lichte antidepressiva voorgeschreven. ”De bedrijfsarts stond hierachter omdat het een goed ‘hulpmiddel’ was. Ik maakte met mijzelf de afspraak dat deze medicatie voor korte duur zou zijn. Het hielp mij om helderheid in de chaos in mijn hoofd te krijgen.” De arbeidsarts en werkgever ondersteunden haar met vragen ‘waar krijg jij energie van en ‘hoe zie jij jezelf?’. Het was tijd om dat te gaan onderzoeken.
“Ik las veel, zo ook over de kracht van ademhaling. Ik schreef mij in voor een training van de Art of Living”, gaat Wendy verder. Voorafgaand aan de training kreeg zij twee inspiratievragen: ‘Spoel de film van je leven terug, waarvoor ben je dankbaar? En spoel de film vooruit, waarvoor wil je dankbaar zijn en welke stappen zijn nodig om dit te bereiken?’. “Hierover had ik nog nooit nagedacht, zo kwam ik in aanraking met dankbaarheid. Na de training die veel ademhalingsoefeningen bevatte, kon ik weer slapen en voelde ik mij weer mens met een voelend lijf in plaats van alleen een hoofd.” Wendy volgde meerdere trainingen zoals mindfulness en zelfcompassie. Zij merkte dat zij door bepaalde facetten in haar leven te veranderen, ook op andere vlakken meer geluk en gezondheid ging ervaren.
Wanneer maakte jij kennis met Positieve Gezondheid?
Het duurde 1,5 jaar voordat Wendy weer 100% aan het werk ging. In een andere functie binnen de welzijnsorganisatie Participe – De Driemaster. “Ik werd welzijnscoach bij Welzijn op Recept. Op een gegeven moment las ik over de werkwijze van het Institute for Positive Health, dit sprak mij aan. Ik ben gaan praten met mensen die met Positieve Gezondheid werkten en wilde zelf ervaring opdoen. Ik kon het tweevoudig toepassen, voor mijzelf voor nog meer verdieping in mijn lijf én in gesprekken met mijn cliënten. Deze werkwijze geeft mij energie. Op de een of andere manier ben ik minder hard aan het werk, omdat ik er gewoon ben met mijn volle aandacht.”
Wat heeft Positieve Gezondheid jou gebracht?
“Op persoonlijk vlak lukt het mij om, als het minder goed gaat, er met compassie naar te kijken. Liefdevol te onderzoeken wat ik nodig heb. In mijn werk en privé leg ik de focus op wat wel mogelijk is. Ik merk dat mijn gesprekken nu meer diepgang hebben. Ik ben nieuwsgierig naar de persoon achter de hulpvraag. Ik ben echt bezig met verbinding maken, leun wat meer achterover om alle kanten van de mens te zien.”
Daarbij brengt Wendy het gedachtengoed van Positieve Gezondheid nu ook ‘over de bühne’.
“In 2020 heb ik de basismodule gedaan. Ik wist meteen, ik wil meer! De opgedane kennis heb ik verwerkt in een document voor de gemeente over wat we als organisatie De Driemaster in de komende drie jaar willen doen.” Dat Positieve Gezondheid als een rode draad door deze toekomstplannen moest lopen wist Wendy wel. Helemaal toen ze werd gevraagd om deze training zelf te gaan geven. Inmiddels volgt zij met veel plezier de train-de-trainer training en start zij met het delen van haar kennis, zoals in mei met een groep mantelzorgers. “Ik ben ook gevraagd door het sociaal wijkteam van de gemeente om over Positieve Gezondheid te komen vertellen. Omdat ik er zoveel energie van krijg ben ik zelfs meer gaan werken.”
Wat is jouw wens voor anderen?
“Dat je je als persoon goed voelt en lief bent voor jezelf”, is het antwoord van Wendy.
“Ik merk dat de belangstelling voor Positieve Gezondheid groeit. Via de reguliere zorg worden steeds meer mensen doorverwezen naar ons. Kregen patiënten eerst antidepressiva voorgeschreven, nu is het ‘Welzijn op Recept’. Ik zie dan vaak een soort teleurstelling, dat mag. Tijdens een gesprek bespreek ik dat en laat ik het spinnenweb invullen. Is er bij een patiënt minder weerstand, beginnen we met inzicht verkrijgen: hoe is het nu met je en wat zou je graag willen? Dan hebben zij vaak zelf de oplossingen. Wij onderhouden nauw contact met de huisartsen door tussentijdse- en eindterugkoppelingen. Dat geeft hun inzicht. We horen dan ook dat patiënten minder vaak terugkomen en medicatie kan worden afgebouwd. Dat mensen vanuit hun eigen kracht met allerlei situaties in het leven kunnen omgaan, wens je iedereen toe!”, besluit Wendy.