Serious game ‘Een ander gesprek’ opent deuren in huisartsenpraktijk

Soms loop je in een gesprek met een patiënt vast. Woorden schieten tekort, inzichten blijven uit. In de huisartsenpraktijk blijkt de serious game Een Ander Gesprek dan een waardevol hulpmiddel. Maar wat maakt het zo effectief? En voor wie werkt het?
“Ik had een patiënt waarmee ik vastzat. We kwamen niet verder. Toen ik dit spel inzette en de patiënt koos een plaatje, brak er in één keer iets open en kwam het trauma eruit. Toen heb ik deze patiënt goed kunnen doorverwijzen.” Deze ervaring van een praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ) laat zien hoe de serious game Een Ander Gesprek in de praktijk het verschil kan maken. Gedurende dertien maanden werd er kwalitatief onderzoek gedaan naar de inzet van deze tool binnen de huisartsenpraktijk. De centrale vraag: levert het daadwerkelijk iets op? Het antwoord is kort maar krachtig: ja!
Gesprekstool of spel?
Een opvallend inzicht uit het onderzoek is de manier waarop de tool wordt ervaren. Waar het bij de ontwikkeling werd aangeduid als een gesprekstool, spreken zowel patiënten als zorgprofessionals over ‘het spel’. Zoals een patiënt het verwoordde: “Gesprekstool klinkt zo zwaar, spel klinkt laagdrempeliger. Het ziet er ook zo uit, en toch ga je de diepte in.” Dit onderstreept hoe belangrijk de vormgeving en beleving zijn bij het bespreekbaar maken van complexe onderwerpen.
Breed inzetbaar
De serious game blijkt breed inzetbaar in de huisartsenpraktijk. POH GGZ kunnen het gebruiken bij patiënten met zowel een hoog cognitief niveau als mensen met een licht verstandelijke beperking. Bij de ene groep helpt het om ‘uit het hoofd’ te komen, terwijl het bij de andere groep juist ondersteunt in het vinden van woorden door de inzet van beelden. Daarnaast draagt het bij aan bewustwording bij patiënten en wordt het simpelweg als leuk ervaren. Die ‘fun factor’ blijkt een belangrijke meerwaarde.
Meer weten?
Deze serious game is onderdeel van Alles op Tafel, een spel dat samen met het iPH is ontwikkeld. Wil je meer weten over Een Ander Gesprek en de onderzoeksresultaten? Download de visual of ga naar de website van Zorgbelang Inclusief.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door De Bagagedrager (Ellen Spanjers), Het Arnhems Fonds Achterstandswijken voor Arnhem en omstreken (Annelies van Diependaal-Zeeland, Linda Pothaar & Miriam van Koningsbriggen (POH GGZ)), Agis Innovatiefonds, Vaillant Fonds en alle huisartsenmedewerkers en patiënten die deelnamen aan het onderzoek.