• Praktijk
  • 7 april 2020

Handboek leefstijlgeneeskunde: wetenschap en praktische handvatten

Handboek leefstijlgeneeskunde: wetenschap en praktische handvatten

Begin april is het Handboek leefstijlgeneeskunde verschenen bij uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. Een compleet overzicht van wetenschap en praktijk. Een boek voor alle huisartsen, medisch specialisten en paramedici (in opleiding), inclusief een hoofdstuk over Positieve Gezondheid.

Dit boek geeft artsen (in opleiding), praktijkondersteuners en verpleegkundigen, apothekers, paramedici, ggz-medewerkers en andere professionals in en om de zorg een heel praktisch en actueel overzicht van de leefstijlgeneeskunde. Wat is het? Wat werkt en wat niet? En hoe kan ik het inzetten in mijn klinische praktijk, met en bij mijn patiënten?

Tot voor kort werd leefstijl vooral gezien als een middel ter preventie van aandoeningen. In toenemende mate worden voeding, beweging, ontspanning, slaap, sociale contacten en zingeving ook succesvol ingezet bij de behandeling van chronische aandoeningen.

 

Praktijkvoorbeelden

In dit boek presenteren vooraanstaande hoogleraren de evidence en goede praktijkvoorbeelden op hun vakgebied.

Dit boek behandelt preventie en behandeling van veel voorkomende aandoeningen vanuit het perspectief van de leefstijlgeneeskunde. Het geeft context en praktische handvatten over hoe mensen te motiveren en te bewegen tot een andere leefstijl. Een aanrader voor iedereen die werkt in de zorg en die zich wel eens afvraagt of het ook anders kan; meer gezondheid en kwaliteit van leven, minder medicijnen en bijwerkingen, meer eigen regie van patiënten en meer werkplezier.

 

Positieve Gezondheid

Machteld Huber en Karolien van den Brekel-Dijkstra hebben bijgedragen aan het boek door een hoofdstuk te schrijven over Positieve Gezondheid. Hierin wordt de definitie van gezondheid, het nieuwe concept, Positieve Gezondheid én de samenhang Positieve Gezondheid en leefstijl toegelicht.

 

Auteurs

Dr. Maaike de Vries is eigenaar van Springh, bureau voor strategie en innovatie in de zorg, toezichthouder en auteur. Zij schreef diverse boeken over stelsel en financiering van de zorg, gezondheid en leefstijl.

Drs. Tamara de Weijer is huisarts en voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl. Ze verdiept zich in de invloed van voeding en leefstijl, zowel bij preventie van (chronische) aandoeningen, als bij de behandeling hiervan.