Catch-22 in het Limburgse Afferden
Catch-22 in het Limburgse Afferden
In de pionier-regio Noordelijke Maasvallei is Positieve Gezondheid omarmd. Maar in het Limburgse Afferden is nu een Catch-22 ontstaan: het dorp zit ingeklemd tussen tegenstrijdige eisen en beperkingen van een ziekenhuis, een verzekeraar, het ministerie en de gemeente.
Huisarts Hans Peter Jung, directeur Corné van Asten en lector Miranda Laurant schetsen de situatie in het artikel ‘Zinnige zorg dreigt utopie te worden’ voor Medisch Contact (te lezen voor leden en abonnees).
Het Institute for Positive Health herkent de struggle in het land. We zien de transformatie in het zorglandschap. We zien dat verschillende partijen dóór willen. Positieve Gezondheid past bij de dagelijkse beleving van vele professionals en burgers. Met Positieve Gezondheid wordt namelijk beroep gedaan op de veerkracht van mensen. Dat het effect heeft, zien we iedere dag.
IPH zou het daarom zonde vinden als de beweging uit deze transformatie wordt gehaald. Hoe kun je met respect voor alle rollen in het stelsel toch ruim baan maken voor deze vernieuwende beweging? Daarbij helpt het niet eenzijdig besluiten te maken.
Een Catch-22 in het zorglandschap willen we voorkomen. Als Positieve Gezondheid bewezen kostenbesparend werkt, en het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis juist wordt verlaagd door het andere gesprek met de patiënt te voeren, dan vraagt dit om substantiële steun. En duurzame oplossingen. Minder verwijzingen mag natuurlijk ook niet leiden tot het faillissement van een ziekenhuis. En daarom is samen tot oplossingen komen van belang.
IPH begrijpt de oproep van Jung, Van Asten en Laurant, omdat ze een appel doen op samen optrekken. En ze laten zien hoe groot de beweging rondom en de effecten van werken met Positieve Gezondheid zijn.