Blue Zones: bron van kennis over gezondheid
Blue Zones: bron van kennis over gezondheid
Ook de Blue Zones bevestigen de noodzaak om breed te kijken naar gezondheid. Blue Zones zijn gebieden op de wereld waar mensen op een gezonde manier oud worden, vaak zonder chronische ziekten en mentale aftakeling. Zij leveren belangrijke informatie over wat ons gezond maakt en gezond houdt.
De term Blue Zones komt van Dan Buettner (2012), een journalist van de National Geographic. Hij identificeerde deze plekken op aarde, markeerde ze met een blauwe viltstift op de wereldkaart, en was verrast door de gezondheid en levensverwachting van de mensen daar.
Samen met een team van experts constateerde Buettner dat mensen in de Blue Zones in hun levenswijze veel gemeenschappelijk hebben:
- Voeding
Grotendeels plantaardig, weinig dierlijke eiwitten en men stopt met eten wanneer er verzadiging is en niet ‘pas wanneer er niets meer bij kan’. - Bewegen
De mensen bewegen veel, maar ‘gewoon’, tot op hoge leeftijd. Zonder sportscholen of stappentellers. - Zingeving
Mensen hebben een leven en bezigheden die zij als zinvol ervaren en zij blijven tot op hoge leeftijd daarmee actief. Pensionering en stoppen met werk kent men vaak niet, wel doet men wat rustiger aan. - Sociale inbedding
Mensen maken deel uit van een sociale gemeenschap. Dat kan een dorpsgemeenschap zijn, een familieverband of een spirituele gemeenschap, maar het belangrijkste is dat ze niet eenzaam zijn.
Buettner kwam de Blue Zones tegen in Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica), Ikiria (Griekenland) en Sardinië (Italië).