Thema 6: Zorg en welzijn
Vanuit de zorg sluit de Kennisagenda goed aan bij ‘passende zorg’. Hieronder verstaan we zorg die waardegedreven is, samen met en rondom de patiënt tot stand komt, op de juiste plek wordt gegeven en over gezondheid gaat in plaats van over ziekte. Positieve Gezondheid is gestart vanuit de zorg en sluit nauw aan bij de werkwijze in de welzijnssector.
- Aan de slag met Positieve Gezondheid. Vilans.
- The concept of Positive Health for students/lecturers in the Netherlands. (Karel et al.)
- Emovere uit SOLK: een nieuwe weg van herstel door ervaringsdeskundigen en professionals. ZonMw / Health Holland oproep ‘Citizen Science voor Gezondheid en Zorg’
- Pursuing the Triple Aim in Hotspotters: identification and integrated care; ZonMW Doelmatigheidsonderzoek | Medisch Ondernemen. Huisarts voert positief gezondheidsgesprek.
- Kwetsbaarheid en veerkracht van chronisch zieke kinderen in relatie tot de covid-pandemie. Samen beslissen over passende zorg voor de meest kwetsbare jongeren. ZonMw Kwaliteit van zorg: Kennisvragen kinderen met een chronische ziekte
- Kenniswerkplaats Zorg voor Zingeving Thuis – Brancheproject huisartsgeneeskunde. ZonMw Zorg voor zingeving in de thuissituatie
- Patient involvement in interprofessional education: A qualitative study yielding recommendations on incorporating the patient’s perspective. (Romme et al., 2020)
- Persoonsgerichte zorg is gebaat bij kennis van ziekte en van gezondheid. (Huber & Jung, 2025)
- Transforming Healthcare: Integrating Positive Health Principles for Enhanced Wellbeing and Lifestyle Change. (Koster et al., 2024)
- Positive Health and the happy professional: a qualitative case study. (Lemmen et al., 2021)
- Meer tijd voor patiënten, minder verwijzingen? (Jung et al., 2018)
- Beyond the Clock: Exploring the Causal Relationship between General Practitioner Time Allocation and Hospital Referrals. (Berden et al., 2023)
Publicaties
Dr. Sandra van Hogen-Koster is sinds 2021 lector Positieve Gezondheid, Leefstijl & Leiderschap van het lectoraat Smart Health van Hogeschool Saxion en van Medisch Spectrum Twente. Ze richt zich met praktijkgericht onderzoek op het bewerkstelligen van leefstijlverandering bij patiënten vanuit het perspectief van Positieve Gezondheid.
Publicatie:
Lopende onderzoeken:
Kennisvraag 51
Publicaties over professionaliteit benadrukken steeds meer het vermogen om te reflecteren op de eigen rol, en de ruimte die professionals nodig hebben in contrast met de beperkingen die voortvloeien uit de inrichting van de zorg en de vele verantwoordingsmechanismen.
Publicatie:
Kennisvraag 52
Samen Beslissen is het proces waarin zorgprofessional en patiënt gezamenlijk bespreken welke zorg het beste bij de patiënt past. Uitgangspunt is dat de zorg zoveel mogelijk aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt.
Praktijkvoorbeelden:
Kennisvraag 53
Het werken met Positieve Gezondheid vraagt een andere houding van hulpverleners waarbij ze meer luisteren en een coachende rol aannemen. Wat maakt dat dit wel of niet lukt in de praktijk?
Publicaties:
Kennisvraag 54
Wordt het werk aantrekkelijker voor (potentiële) hulpverleners door te werken vanuit de brede blik op gezondheid en het andere gesprek te voeren?
Publicatie:
Kennisvraag 55
Het is belangrijk om de ervaringen van professionals op te halen om zicht te krijgen op wat nodig is voor de toepassing van Positieve Gezondheid in de praktijk, en om de werkwijze verder te verspreiden.
Kennisvraag 56
Bij vrijwel alle innovaties in de sector wordt de beperkte beschikbare tijd als belemmerende factor genoemd.
Publicatie:
Kennisvraag 57
Het invullen en bespreken van de ingevulde vragenlijst van Positieve Gezondheid maakt zichtbaar dat medische problemen vaak een onderliggende oorzaak hebben in een ander domein, bijvoorbeeld in het sociaal functioneren of in zingeving. Welzijn kan mensen op weg helpen in deze domeinen. Een voorbeeld hiervan is Welzijn op Recept.
Praktijkvoorbeeld:
Kennisvraag 58
Door het werken met Positieve Gezondheid kun je sneller uitkomen bij de kern van wat voor iemand belangrijk is. Van daaruit kunnen mensen zelf intrinsiek gemotiveerd in beweging komen. Hierdoor kan de druk op de zorg afnemen.
Publicaties: