Thema 7: Het ecosysteem
Transities kunnen alleen op een maatschappelijk verantwoorde manier tot stand komen als allerlei soorten kennis, ervaring en expertise worden gecombineerd. Juist de wisselwerking tussen wetenschappers, praktijkprofessionals, ambtenaren, ondernemers en inwoners is nodig om de maatschappelijke opgaven op een effectieve en samenhangende manier aan te pakken.
- Positieve Gezondheid. (Johansen et al., 2023)
- Implications of health as ’the ability to adapt and self-manage’ for public health policy: a qualitative study. (Jambroes et al., 2016)
- Magazine Limburg Positief Gezond, iPH, 2020
- Rapport onderzoek sociale agenda Limburg: Positieve Gezondheid. Provincie Limburg, 2022.
- Van zz naar gg. Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Den Haag, augustus 2010
- Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024. VWS, 2020
- Zinnige Zorg dreigt utopie te worden. (Jung et al., 2019)
Publicaties
Kennisvraag 59
Om te komen tot een toekomstbestendig systeem is het belangrijk dat de focus verschuift van ziekte naar gezondheid, dat de zorg meer zorg op maat en dicht bij de inwoner wordt geleverd, dat zorgprofessionals een lonkend perspectief krijgen (een nieuw wat, waar en hoe), en dat de financiering meer gericht is op het stimuleren van de gezondheid in plaats van op genezen van ziekte.
Publicaties:
Kennisvraag 60
In de covid-pandemie zijn keuzes gemaakt die gericht waren op zo lang mogelijk leven; Positieve Gezondheid heeft de focus op een betekenisvol leven.
Publicatie:
Kennisvraag 61
De grote gezondheidsverschillen in de provincie Limburg vormden de aanleiding om met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan.
Publicaties:
Kennisvraag 62
Klimaatverandering zorgt voor meer gezondheidsproblemen. Meer bewustzijn over gezondheid en over wat echt belangrijk en betekenisvol is voor mensen, kan leiden tot andere en meer duurzame keuzes.
Kennisvraag 63
Hier wordt bedoeld het organisatorische aspect van integraliteit, waarin professionals met elkaar samenwerken en processen, werkwijze en expertise op elkaar afstemmen om tot een gezamenlijk plan voor de hulpvrager te komen.
Kennisvraag 64
Deze kennisvraag overlapt met kennisvraag 6 over de overeenkomsten en verschillen in de brede benadering van gezondheid. In deze vraag wordt de transitie als kader gebruikt en Positieve Gezondheid als een route om deze transitie vorm te geven.
Publicatie:
Kennisvraag 65
De manier waarop het (zorg)systeem is ingericht en functioneert, blijkt in de praktijk soms ook – op velerlei manieren – een belemmering te vormen voor passende zorg en ondersteuning.
Kennisvraag 66
Health in All Policies is een strategieconcept ter verbetering van de volksgezondheid. Het richt zich op factoren buiten het gezondheidsstelsel die een belangrijke invloed hebben op de algemene gezondheidstoestand van de bevolking. Veel van deze factoren kunnen worden beïnvloed door beleidswijzigingen, bijvoorbeeld veranderingen in het beleid over landbouw, vervoer, werk en belastingen. De rode draden in de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 zijn Health in All Policies en het concept van Positieve Gezondheid.
Publicatie:
Kennisvraag 67
De kennis over Positieve Gezondheid bij deze hoofdrolspelers en de bereidheid om deze kennis toe te passen in hun werk zullen een belangrijke rol spelen in de daadwerkelijke veranderingen in beleid.
Kennisvraag 68
Om Health in All Policies te kunnen implementeren is een brede visie op gezondheid nodig binnen een gezondheidsstelsel en moeten er verbanden worden gelegd met andere maatschappelijke stelsels. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving stelt dat de regie op volksgezondheid en de wisselwerking met andere domeinen momenteel tekortschiet om een brede benadering van gezondheid te bewerkstelligen (Op onze gezondheid. RVS, 2023).
Kennisvraag 69
In 2040 moet 75% van de Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen. Om dit waar te maken is De Beweegalliantie opgericht, een netwerkorganisatie die bewegen net zo normaal wil maken als slapen en tandenpoetsen. De alliantie neemt obstakels weg en stimuleert vernieuwende beweeginitiatieven. Het doel van de Gezonde School-aanpak is een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken voor leerlingen en studenten. Beide initiatieven vertrekken vanuit een brede kijk op gezondheid.
Kennisvraag 70
In de zorg wordt het model ‘social return on investment’ (SROI) gebruikt, een internationaal gevalideerde methodiek om de economische en maatschappelijke waarde van een interventie zichtbaar te maken.
Praktijkvoorbeeld:
Kennisvraag 71
Is er veelal sprake van projectfinanciering, integrale of structurele financiering van het werken met Positieve Gezondheid?
Publicatie: