Inspiratie

Berichten over Positieve Gezondheid

 • Alles
 • Algemeen
 • Beleid
 • Burger
 • Evenementen
 • Gesignaleerd
 • In de pers
 • Interview
 • iPH
 • Koplopertafels
 • Laaggeletterdheid
 • Macro
 • Meetinstrumenten
 • Meso
 • Micro
 • Nano
 • Nieuws
 • Onderzoek
 • Opleidingen
 • Ouderen
 • Partners
 • Positieve Gezondheid
 • Praktijk
 • Praktijkvoorbeelden
 • Professional
 • Tegengeluiden
 • Tips van Machteld
 • Video's
 • Wetenschappelijke Publicatie

Machteld Huber en de dimensie zingeving

De komende tijd laat Machteld Huber haar licht schijnen over de 6 dimensies van Positieve Gezondheid. Het dagelijkse leven is daarbij haar inspiratiebron. Dit keer: zingeving.

Positieve Gezondheid helpt vrouwelijke statushouders op weg

Vrouwelijke statushouders missen dikwijls de aansluiting in de samenleving. De Limburgse coöperatie a4works helpt hen op weg door te werken met Positieve Gezondheid.

Positieve Gezondheid om het personeelsverloop in de zorg te stoppen

Het verloop van personeel in de zorg is groot en het ziekteverzuim is hoog. Om daar iets aan te doen zet locatiemanager Marjan Nuyt Positieve Gezondheid in.

Samen met je zoon je doodskist bouwen

Er wordt nog wel eens gedacht dat het spinnenweb inzetten veel tijd kost. Maar is dat ook zo?

27 november: Gezonde Leefomgeving (1) – lezingenreeks over Positieve Gezondheid

De provincie Utrecht groeit. Tot 2040 neemt het inwoneraantal zelfs toe met ruim 165.000 mensen. Dit roept de vraag op: Hoe zorgen we dat onze dorpen en steden fijne en gezonde plekken zijn om te wonen, werken, verblijven en in te recreëren?

Nieuwe animatie Positieve Gezondheid voor patiënten

UNICUM Huisartsenzorg lanceerde tijdens haar symposium begin oktober een tweede animatie over Positieve Gezondheid. De huisartsenorganisatie ontwikkelde het filmpje samen met Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra. Na de video gericht op huisartsen die in mei dit jaar werd gepresenteerd, is deze nieuwe animatie speciaal voor patiënten gemaakt. Het filmpje duurt anderhalve minuut en is beschikbaar in twee […]

18 OKTOBER 2019 – NASCHOLINGSBIJEENKOMST POSITIEVE GEZONDHEID

Heb je een certificaat Basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’ en wil je een verdiepingsslag maken? Kom dan naar de nascholingsbijeenkomst op vrijdag 18 oktober in Utrecht. Tijd: 09.30-12.30 uur Locatie: Jaarbeurs, JIM The Hub, Jaarbeursplein 6, Utrecht Programma: 1. Machteld Huber houdt een lezing over Positieve Gezondheid in de praktijk, met voorbeelden uit het veld. […]

5 NOVEMBER 2019 – CONGRES – POSITIEVE GEZONDHEID IN DE PRAKTIJK

Zie je in Positieve Gezondheid een mooie kans om persoonsgericht te werken in de langdurende zorg? Kom dan inspiratie opdoen tijdens het congres op 5 november 2019.

Handreiking voor op de werkplek: dialoog tussen werkgevers en werknemers kan van start

Er valt veel te winnen voor werkgevers als zij Positieve Gezondheid zouden omarmen. Dat verwacht bedrijfsarts Kees van der Ploeg. Hij schreef mee aan de iPH-handreiking over Positieve Gezondheid op de werkplek, die in september verscheen. Welke tips heeft Van der Ploeg?

De impact van Positieve Gezondheid in de praktijk

Zorg is veel breder dan alleen aandacht voor het medische gebied. Dat is de kerngedachte achter Positieve Gezondheid. Machteld Huber, grondlegger van het Institute for Positive Health (iPH) en Vilans-bestuurder Mirella Minkman bespreken de impact die de beweging heeft op de praktijk.

Jet Bussemaker wijst in interview met Zorgvisie op Positieve Gezondheid: ‘Aansturing van de zorg moet anders’

Mensen ontvangen lang niet altijd de juiste zorg en we zijn het perspectief van de burgers kwijtgeraakt. Dit stelt voormalig staatssecretaris van het ministerie van VWS Jet Bussemaker in een interview met Zorgvisie.

Week van de Opvoeding mooi moment voor Mijn Positieve Gezondheid

Van 7 tot en met 13 oktober 2019 is er de Week van de Opvoeding. Een goed moment om de tools voor mijn Positieve Gezondheid er weer eens bij te pakken.

Laat je inspireren op congres over voeding en gezondheid

Ben je ook op zoek naar nieuwe aanpakken voor een gezondere leefomgeving en leefstijl in Nederland? Kom dan 21 november 2019 naar de tweede editie van het congres ‘Samen innoveren voor een vitaler Nederland’ in Utrecht.

Nieuw: Masterclass Positieve Gezondheid voor bestuurders in de zorg

Op 29 november 2019 start een bijzondere masterclass Positieve Gezondheid. Deze is speciaal bedoeld voor bestuurders in de zorg die vorm willen geven aan Positieve Gezondheid in hun organisatie. Wat vraagt dat aan anders kijken, werken en organiseren? Initiatiefnemers zijn BeBright en iPH.

Week van de Alfabetisering: 9-15 september

Wil je iets organiseren? Inspireer jezelf met voorbeelden op de website Week van de Alfabetisering van Stichting Lezen & Schrijven en gebruik de Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid.

Schuitemaker aan de slag als nieuwe directeur van iPH

Per 1 augustus heeft Angelique Schuitemaker het directiestokje overgenomen van Machteld Huber. Huber is blij met haar komst: ‘Het is het goede moment.’

Huisarts brengt met Positieve Gezondheid lokale samenwerking op gang

In Brummen gaat huisarts Marcel Kerkhoven geregeld op pad om te zorgen voor meer lokale samenwerking. Positieve Gezondheid is zijn inspiratiebron. ‘Ik dacht: ik kan wel blijven mopperen op wat niet goed gaat, maar dat past me niet.’

Machteld Huber en de dimensie Mentaal welbevinden

De komende tijd laat Machteld Huber haar licht schijnen over de 6 dimensies van Positieve Gezondheid. Het dagelijkse leven is daarbij haar inspiratiebron. Dit keer: mentaal welbevinden en de kunst van het voelen.

Positief gezond in het groen

Met Beter in het Groen kunnen mensen eenvoudig activiteiten vinden in de buurt, die hen helpen om gezond te blijven of gezonder te worden.

Vind handige apps die helpen bij Positieve Gezondheid

Ben je op zoek naar hoe je mensen meer handelingsperspectief kunt bieden om met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan? Kijk dan eens in de GGD AppStore. Daar vind je rondom de 6 dimensies van Positieve Gezondheid zo’n 90 apps die getest zijn door GGD-onderzoekers.

Aan de slag met Positieve Gezondheid

Ben je op zoek naar handreikingen voor Positieve Gezondheid in de dagelijkse zorg voor ouderen of mensen met een beperking? Vilans begeleidt samen met iPH tal van organisaties in de ouderenzorg en gehandicaptensector.

Angelique Schuitemaker nieuwe directeur van iPH

Per 1 augustus 2019 treedt Angelique Schuitemaker aan als nieuwe directeur van iPH. Zij vervangt Machteld Huber die het Institute for Positive Health heeft opgericht en drie jaar directeur is geweest.

Hoe je Positieve Gezondheid kunt inzetten bij ouderen

Er leven veel vragen over de inzet van Positieve Gezondheid in de zorg voor ouderen. iPH nodigde daarom experts uit aan een speciale koplopertafel om advies te geven. Dat leverde een handreiking en een toolbox op. Manon Vanderkaa (seniorenorganisatie KBO-PCOB) en Machteld Huber (iPH) vertellen over de waarde ervan.

‘Veel mensen schrikken als we vertellen hoe vaak laaggeletterdheid voorkomt’

Sinds juni brengt iPH de Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid uit. Die is speciaal ontwikkeld voor laaggeletterden. ‘We dachten: die maken we even. Maar daar kwam meer bij kijken dan we aanvankelijk dachten.’

Partnerovereenkomst met Bettery Institute

iPH en Bettery Instituut hebben op 1 juli een partnerovereenkomst getekend. Hiermee gaan beide instituten samenwerken om Positieve Gezondheid te stimuleren, verspreiden en verder te ontwikkelen.

Hoe valt Positieve Gezondheid te meten?

Welke gezondheidseffecten levert werken met Positieve Gezondheid eigenlijk op? Om het antwoord te vinden, zijn gevalideerde meetinstrumenten nodig. Onlangs publiceerde iPH een eerste inventarisatie, opgesteld met verschillende onderzoekers.

Filmpje Positieve Gezondheid voor huisartsenpraktijk

Unicum heeft een animatie gemaakt over Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk. Hoe gaat dat in zijn werk als je het spinnenweb wilt inzetten in de spreekkamer? En wat zijn de ervaringen? Huisarts Brenda Ott vertelt hierover.

iPH lanceert vierde versie: Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid

Na de volwassenen-, kind- en jongerentool werd gisteren de vierde versie van het gespreksinstrument Mijn Positieve Gezondheid in Tiel gelanceerd: de eenvoudige tool.

Als sport niet meer gaat over sport alleen

Topsporter Robert Horstink raakte ernstig geblesseerd aan zijn knie. Dat betekende het einde van zijn professionele volleyballoopbaan. Maar ook het begin van een nieuwe missie: jongeren bewust maken van hun gezondheid via sport.

Hoe vitaal is de gemeente Voorst?

In Voorst heet de gezondheidsnota: Vitaal Voorst. Dat zegt veel over hoe ze er denken over gezondheid en welzijn. Positieve Gezondheid speelt daarbij een belangrijk rol.

Hoe kunnen we Positieve Gezondheid borgen?

Positieve Gezondheid is in ons land massaal omarmd. Maar hoe zorgen we ervoor dat het gedachtegoed verankerd raakt? Met die opgave gaat iPH nadrukkelijk aan de slag de komende jaren. Samen met alle betrokkenen.

Besparing huisartsenzorg terug naar de inwoners?

Al een tijdje is er in Afferden een revolutie gaande in de zorg voor de inwoners. De huisartsenpraktijk daar heeft aangetoond dat er met Positieve Gezondheid veel te winnen valt. Dus hoogste tijd voor een volgende stap.

Machteld Huber en de dimensie lichaamsfuncties

De komende tijd laat Machteld Huber haar licht schijnen over de 6 dimensies van Positieve Gezondheid. Het dagelijkse leven is daarbij haar inspiratiebron. Dit keer: de lichaamsfuncties.

Positieve Gezondheid op Wikipedia

Sinds april is Positieve Gezondheid opgenomen in Wikipedia. Hoe het gedachtegoed is ontstaan, wat het inhoudt en hoe er tegen Positieve Gezondheid wordt aangekeken lees je hier.

Waarom je niet Positief Gezond kunt zijn in je eentje

Wat kan Positieve Gezondheid brengen in het leven van mensen met een chronische aandoening of beperking? De 3 koepels die hen vertegenwoordigen, legden die vraag voor aan hun achterban. Het concept biedt veel kansen én er liggen risico’s op de loer.

Positieve Gezondheid krijgt een plek in steeds meer apps

De vragenlijst voor Positieve Gezondheid wordt steeds vaker geïntegreerd in bestaande apps. De belangstelling hiervoor groeit gestaag. Een van de apps die ermee aan de slag gaat, is bedoeld voor mensen met ADHD.

Hoe Positieve Gezondheid in het Drentse veen wortelt

Drenthe is een van de provincies die Positieve Gezondheid heeft omarmd. De kiem werd gelegd door een persoonlijke ervaring. Inmiddels is er een levendig netwerk dat het gedachtegoed in de provincie een boost geeft.

Onderzoek gaat ons meer leren over succesvolle aanpak Positieve Gezondheid

Ben je op zoek naar succesfactoren om Positieve Gezondheid een plek te geven in je werkzaamheden of beleid? Dan is er goed nieuws. In Limburg gaat daarnaar een onderzoek van start.

Laatste paar plekken voor de basismodule

Er zijn nog 5 plekken beschikbaar voor de basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’ op 15 mei in Roermond.

Mijn Positieve Gezondheid Jongerentool gelanceerd

IPH heeft onlangs de Jongerentool gelanceerd tijdens het Krachtpatsersevent van FNO in Amersfoort. In opdracht van FNO is ook een rapport geschreven.

Voor wie het heeft gemist: nieuwe praktijkmiddag Positieve Gezondheid!

Was je ook graag bij de praktijkmiddag ‘Van tekentafel naar praktijk’ geweest? We zaten zo snel vol dat we veel mensen moesten teleurstellen.

Spinnenweb helpt ook op een heidag

Organiseer je een beleidsdag of workshop? En ben je op zoek naar een werkvorm waardoor deelnemers energiek aan de bijeenkomst beginnen? Zet dan eens het spinnenweb Positieve Gezondheid in.

De 5 uitdagingen voor Limburg Positief Gezond

Positieve Gezondheid in Limburg gaat eind 2019 een nieuwe fase in. Alle pijlen zijn erop gericht om wat er is bereikt te behouden én verder uit te bouwen.

Positieve Gezondheid gesignaleerd!

Positieve Gezondheid houdt de gemoederen op tal van plekken bezig. Een greep uit de berichten.

Positieve Gezondheid vraagt ook iets van digitalisering in de zorg

Bij Positieve Gezondheid zit de patiënt aan het roer. Maar kan hij dan wel bij de informatie die zorgverleners vastleggen over zijn gezondheid? Dat vraagstuk raakt aan het manifest dat onder meer ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland in maart ondertekenden.

Discussie over het huisartsenvak raakt Positieve Gezondheid

Er is een interessante discussie gaande over het vak van de huisarts. Bij de herijking van de kernwaarden en kerntaken van de huisarts krijgt ‘het medische’ expliciet de nadruk. Huisartsen Karolien van den Brekel, Hans Peter Jung en Tamara de Weijer klommen samen met Machteld Huber in de pen voor een gezamenlijke reactie in Medisch Contact.

Positieve Gezondheid en andere methoden onderling vergeleken

Steeds meer mensen gaan met Positieve Gezondheid aan de slag. Vaak zijn zij vertrouwd met methoden en visies in de gezondheidszorg die al langer meegaan. Talent for Care zocht overeenkomsten en verschillen.

2 nieuwe basismodules ‘Werken met Positieve Gezondheid’

Nieuwe modules in Assen en Roermond

ROC Midden Nederland derde partner iPH

Op 13 maart heeft ROC Midden Nederland een overeenkomst getekend met het Institute for Positive Health (iPH). Dit gebeurde in het Diakonessenhuis in Utrecht, waar onderwijs en praktijk samenkomen.

Uitzending BNR’S BIG FIVE: Zorgvernieuwer Machteld Huber

Een cultuuromslag in de zorg, dokters die anders worden opgeleid, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals die Positieve Gezondheid integreren in hun werk, over deze thema’s en meer heeft Machteld Huber vanochtend gesproken bij BNR’s Big Five.

Nieuwe basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’

Altijd al de Basismodule Positieve Gezondheid willen volgen?

Impuls voor Positieve Gezondheid in de praktijk – samenwerking iPH met BeBright en Vilans  

Steeds meer gemeenten, provincies en zorgverleners werken of willen werken met Positieve Gezondheid. Na de eerste verkennende stappen, stuiten ze op de vraag: hoe maken we Positieve Gezondheid een integraal onderdeel van ons werk? Om organisaties hierbij te helpen, bundelt iPH de krachten met BeBright en Vilans. 

Werkzame elementen van Positieve Gezondheid in de Publieke Gezondheid

De Koplopertafel Publieke Gezondheid zet in op inspireren met voorbeelden, verbinden en versnellen. Dit rondom de centrale vraag: Kunnen GGD’en of gemeenten Positieve Gezondheid ook inzetten om de gezondheid van groepen burgers te bevorderen? Bijvoorbeeld in de wijk, op school of in de buurt.

‘Wat Annemieke me leerde over Positieve Gezondheid’

Wat doe je als een jonge meid met een verstandelijke beperking heel mager wordt en veel huilt gedurende de dag? Hapto- en fysiotherapeut Sasja Geurtse werd ingeschakeld om mee te denken over deze zorgelijke situatie. Ze nam het spinnenweb mee en haar vermogen om de juiste vragen te stellen. Dit is haar verhaal.

Positieve Gezondheid op de tekentafel van architecten

Wat hebben architectuur en Positieve Gezondheid met elkaar te maken? Heel veel, stelt architect Thomas Steensma. Hij onderzocht – als afstudeerproject – wat Positieve Gezondheid kan betekenen voor het ontwerp van een stadswijk. Dat leverde een handig instrument op.

Sluit je aan bij het Netwerk Positieve Gezondheid!

Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met Positieve Gezondheid? Of wil je graag delen wat je zelf hebt ontdekt of ontwikkeld? Sluit je dan aan bij het Netwerk Positieve Gezondheid.

Voorkom verwarring rond Positieve Gezondheid

Steeds vaker kom je het begrip Positieve Gezondheid tegen. Maar hebben we het in al die situaties wel steeds over hetzelfde? Machteld Huber: ‘Het is maar net wat je bedoelt te zeggen.’

Hoe Positieve Gezondheid haar weg vindt in Maastricht UMC+

In Maastricht Universitair Medisch Centrum+ wordt op tal van plekken met Positieve Gezondheid gewerkt. Ook doet het ziekenhuis wetenschappelijk onderzoek naar de opbrengsten. ‘Goed coördineren is belangrijk.’

Positieve Gezondheid helpt als de rek eruit is in de huisartsenpraktijk

Veel huisartsen ervaren een hoge werkdruk in hun praktijk. Positieve Gezondheid kan een belangrijke sleutel zijn om daarin verandering te brengen, zo blijkt uit verkennende gesprekken.

Prachtig voorbeeld: revalidatie met behulp van Positieve Gezondheid

Laila zou nooit meer kunnen lopen omdat ze niet gemotiveerd zou zijn. Tot ze bij Estelle Schatorié in de praktijk kwam.

Basismodule Werken met Positieve Gezondheid

De nieuwe basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’ start op 13 maart 2019 in Roermond

Terugblik praktijkmiddag Positieve Gezondheid

Op 24 januari jl. vond de eerste landelijke praktijkmiddag Positieve Gezondheid plaats. Ruim 230 deelnemers deelden kennis en ervaringen.

Altijd al de basismodule Positieve Gezondheid willen volgen?

Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor de basismodule Positieve Gezondheid in Groningen. Start: 18 april a.s..

Mijn ideaal is dat we echt een andere samenleving krijgen

MaatschapWij maakte een videoportret van Machteld Huber over Positieve Gezondheid en haar ideaal. De video is ook te gebruiken in wachtkamer of praktijk.

Het spinnenweb voor Positieve Gezondheid inbouwen in je applicatie

De vragenlijst Positieve Gezondheid kan nu ook ingebouwd worden in je patiënt-systeem. Super handig!

Steeds meer provincies aan de slag met Positieve Gezondheid!  

Steeds meer provincies volgen het voorbeeld van Limburg en gaan actief aan de slag met Positieve Gezondheid.

6 uitdagingen voor wie professionals wil opleiden in Positieve Gezondheid

Hoe kun je anderen leren hoe zij Positieve Gezondheid kunnen toepassen in de praktijk?

Het spinnenweb houdt mensen wakker

50.000 mensen hebben het iPH spinnenweb tot nu toe online ingevuld om een beeld te krijgen van hun Positieve Gezondheid. Een mooie mijlpaal.

Positieve Gezondheid geeft mensen met kanker meer veerkracht

Het Adama Inloophuis heeft Positieve Gezondheid omarmd in de steun voor mensen met kanker. Dat werkt heel goed. ‘Anders zou veel onopgemerkt en onbesproken blijven.’

Extra basismodule na groot succes

Door groot succes hebben wij een extra ‘Basismodule Werken met Positieve Gezondheid’ toegevoegd op 5 februari 2019 in Amersfoort. Wees er snel bij want de plekken worden razendsnel gevuld! Meer informatie en aanmelden.

Tip: ‘Een rechte lijn is niet altijd de kortste verbinding’

In het Nationaal Preventieakkoord ligt de focus ligt op roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Daar schuilt het risico, stelt Machteld Huber.

Positieve Gezondheid inspireert gemeente tot ontschotten

In Uden gaat het roer om in de zorg voor burgers met een uitkering. Positieve Gezondheid speelt daar een belangrijke rol in.

Positieve Gezondheid in de gemeente: 6 tips voor implementatie

Kun je als gemeente Positieve Gezondheid inzetten om de gezondheid van groepen burgers te bevorderen? Bijvoorbeeld in de wijk, op school of in de buurt?

Praktijkmiddag Positieve Gezondheid uitverkocht

De praktijkmiddag Positieve Gezondheid op 24 januari is uitverkocht. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst via info@iph.nl.

Positieve Gezondheid krachtig instrument bij inzicht in persoonlijke gezondheid

iPH is nauw betrokken bij de Health Deal. Dit programma richt zich op preventie door de inzet van e-health.

Kop van Noord Holland ook aan de slag met Positieve Gezondheid

Meer dan 20 organisaties richten een netwerk op voor een positief gezonde regio in de kop van Noord-Holland.

Gesprekstool Positieve Gezondheid is verbeterd

iPH heeft de gesprekstool voor Positieve Gezondheid verder verfijnd. Daardoor krijgen gebruikers nog beter inzicht in hoe het met ze gaat.

‘Ik ben er een ander mens van geworden. En een betere huisarts’

Carin Westphal en Jan den Biggelaar zaten als huisartsenopleiders zelf weer in de schoolbanken bij Positieve Gezondheid in de opleiding tot huisarts.

Nieuw:  Folder met spinnenweb voor het brede zorg- en welzijnsterrein  

Waar je ook werkt: er is nu een folder over Positieve Gezondheid die je in de hele zorg en het sociaal domein kunt inzetten.

Gesignaleerd! 

Positieve Gezondheid is volop in ontwikkeling. Zo is er een inspiratieboekje verschenen over Positieve Gezondheid. En wordt Positieve Gezondheid beschreven in een boek over hoe we kunnen omgaan met dilemma’s in de zorg en samenleving. 

Leefstijlcoach: ‘Zo achterhaal je hoe iemand zijn gezondheid ervaart’ 

Leefstijlcoach Tom Erpelinck staat voor een boeiende uitdaging. Hoe krijg je mensen zover om gezonder te leven? Vooral als ze daar niet zelf voor kiezen, maar doorgestuurd zijn door hun huisarts?

Helft van alle gemeenten wil werken met Positieve Gezondheid    

50% van alle gemeenten noemt Positieve Gezondheid in hun gezondheidsnota. En dat aantal zal mogelijk nog stijgen de komende tijd.

Leonique Niessen rondt opdracht bij iPH af

Leonique Niessen rondt per 1 december haar opdracht af bij het Institute for Positive Health. Vanaf 1 juni jl. was zij betrokken bij iPH als zakelijk directeur ad interim.

Uit de praktijk: Patiënt beter voorbereid op gezamenlijke besluitvorming laatste levensfase

Positieve Gezondheid draagt bij aan kwaliteit van leven in de laatste levensfase. We spraken Lara Dijkstra van Anders Beter hierover.

Uit de praktijk: De huisarts ziet sommige patiënten nauwelijks meer

Het is de week van de Positieve Gezondheid in Limburg. Daar gebeuren mooie dingen als het gaat om Positieve Gezondheid. Lees hoe de stichting Gezond Munstergeleen dit aanpakt.

Positieve Gezondheid en het geheim van Limburg

Machteld Huber en Mieke Reynen van iPH ondersteunen Limburg in de ambitie de eerste positief gezonde provincie te zijn. Wat is het geheim van het Limburgs succes?

Uit de praktijk: Gesprekken nu meer vanuit wat de patiënt zelf kan en wil

Binnen het innovatieve project PlusPraktijken biedt Positieve Gezondheid patiënten de mogelijkheid om meer vanuit zichzelf te denken en te handelen.

Uit de praktijk: Positieve Gezondheid heeft grote meerwaarde voor gedragsverandering

Jorn van Harwegen van Ecsplore werkt met Positieve Gezondheid binnen het HEALTHYLIFE programma. Hij ziet dagelijks de meerwaarde hiervan.

Uit de fysiotherapiepraktijk: ‘Daarom werk ik met Positieve Gezondheid’

Fysiotherapeut Frederik Jaspers Faijer hoorde tijdens een symposium Machteld Huber spreken. Dat raakte hem. Sindsdien lukt het hem beter om te duiden waar het in zijn praktijk De Haere om te doen is.

Tip: ‘Houd oog voor de emoties die het spinnenweb kan oproepen’

Als je mensen het spinnenweb laat invullen, kan het zijn dat er iets wordt aangeraakt. Onverwerkt verdriet. Frustraties over wat er ooit is gebeurd in hun leven – of juist uitbleef. De vraag aan Machteld Huber: wat kun je dan het beste doen?

Workshop: ‘We zijn meer dan alleen onze ziekte’

Als burger een workshop Positieve Gezondheid volgen? Dat kan sinds kort in Limburg. De workshops worden gegeven door vrijwilligers die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Wat zijn de ervaringen?

‘Positieve Gezondheid biedt kansen in de ouderenzorg’

Zorgorganisatie Omring in Noord-Holland ziet in Positieve Gezondheid een mooie kans om te werken aan de kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen. Tijd voor 6 vragen aan Kirsha de Vries, manager paramedische zorg en programmaleider Positieve Gezondheid.

Indekerngezond: eerste wijkproject rond Positieve Gezondheid van start

In Utrecht start het eerste wijkproject in ons land dat volledig uitgaat van Positieve Gezondheid. Het daagt wijkbewoners uit om meer in de kern gezond te leven.

Machteld Huber in gesprek met Louis Overgoor

Machteld sprak met VOZ magazine over Positieve Gezondheid: waar staan we, wat werkt en waar liggen de uitdagingen? Hoe zorgen we voor meer gezondheid voor minder geld?

Mooie vorderingen bij Blauwe Zorg in de Wijk

Niet minder maar betere zorg. De pilot ‘Blauwe Zorg in de wijk’ – mede gebaseerd op het gedachtegoed Positieve Gezondheid – richt zich op meer verantwoordelijkheid voor professionals en een betere afstemming van processen.

Limburg deelt ervaringen tijdens congres

Het congres Limburg Positief Gezond op 2 november laat zien hoe Limburg werkt met Positieve Gezondheid. Interessante sprekers delen hun ervaringen en werpen actuele vraagstukken op.

Jongeren vloggen over Positieve Gezondheid

Hoe maak je jongeren bewust van hun eigen gezondheid? Burgerkracht Limburg roept jongeren op om over gezondheid te vloggen en daarmee anderen te inspireren.

Wat verstaan we onder gezondheid in relatie tot kwaliteit van leven?

Burgers kunnen met het concept Positieve Gezondheid vaak beter uit de voeten dan met de WHO-definitie. Dit blijkt uit recent onderzoek van John Dierx en Hans Kasper.

GESIGNALEERD: POSITIEVE GEZONDHEID!

Hoe laat je mensen laagdrempelig kennismaken met Positieve Gezondheid? En hoe breng je het gesprek op gang over wat ze willen veranderen – en wat niet? Zorggroep Syntein ontwikkelde met dat doel een spel voor mensen vanaf 12 jaar.

‘Positieve Gezondheid moet je rustig de tijd gunnen’

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis omarmde in 2017 als eerste ziekenhuis Positieve Gezondheid. Wat drijft dit ziekenhuis?

Positieve Gezondheid en de GGZ: hoe en waarom?

Hoe kun je met Positieve Gezondheid bijdragen aan het welzijn van mensen die psychisch kwetsbaar zijn? Die vraag houdt de GGZ steeds meer bezig.

Hoe Positieve Gezondheid de publieke gezondheid helpt versterken

Tijdens de zoektocht vond de koplopertafel diverse praktijkvoorbeelden waarin Positieve Gezondheid een plek heeft gekregen in het publieke domein.

Save the date: 2 november 2018 Congres Limburg Positief Gezond

De beweging Limburg Positief Gezond is nu ruim een jaar gaande en het bruist en beweegt aan alle kanten. De route van inspireren, verbinden en versnellen heeft behoorlijk wat in gang gezet!

Werken met Positieve Gezondheid tijdens je afstudeerstage

De zomervakantie van studenten Doran Eijkelkamp en Renée Geurds begint goed dit jaar. Ze hebben beiden hun mbo-diploma op zak én uitgebreid ervaring opgedaan met Positieve Gezondheid.

De wijk gezonder maken met het spinnenweb

Ben je op zoek naar hoe de straat of wijk kan bijdragen aan betere gezondheid? Het Louis Bolk Instituut heeft daarvoor een handig model ontwikkeld – op basis van het spinnenweb.

Onderzoek: Werkt het spinnenweb?

Radboudumc heeft onderzocht wat de ervaringen zijn van mensen die het spinnenweb invullen en wat dat hun aan verandering brengt. Zorgverzekeraar VGZ gaf de opdracht voor dit onderzoek. Wat kwam daaruit?

Nederland straks een Blue Zone?

Blue Zones zijn plekken waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Wat heeft dat met Positieve Gezondheid te maken? Alles!

Tips Positieve Gezondheid: Elke dag een draadje

Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe kun je mensen helpen om weer grip te krijgen op hun leven, zodat ze bereiken wat ze graag willen? Een mooie vraag voor Machteld Huber.

21 projecten aan de slag met Positieve Gezondheid

21 projecten kregen van ZonMw een voucher om Positieve Gezondheid verder uit te werken in de praktijk. Dat leverde een diversiteit aan opbrengsten op. Onlangs verscheen het evaluatierapport.

Zingeving is goed voor het hart – artikel FocusVasculair

‘Hoe Positieve Gezondheid kan ondersteunen bij een gezonder leven’

Artikel door Dr. K. van den Brekel-Dijkstra en Dr. M. Huber, arts-onderzoeker

België van start met Positieve Gezondheid

België gaat werk maken van Positieve Gezondheid. Het gezondheidszorgsysteem heeft zijn limieten bereikt. Hoogste tijd om de gezondheid van de Belg te versterken.

Aankondiging – Congres Gezonde Zorg

Hét netwerkcongres voor bestuurders, management en medewerkers
voor een toekomstbestendige en duurzame zorgsector.

Uit de praktijk – Positieve Gezondheid als kapstok voor gemeentebeleid

De Nota Sociaal Beleid van de gemeente Zoeterwoude ademt een en al Positieve Gezondheid. Hoe hebben ze dat in de gemeente voor elkaar gekregen? Als iemand dat weet, is het projectleider Carla van Loon.

Tips Positieve Gezondheid: de sleutel voor andere keuzes

De kracht van Positieve Gezondheid is dat het mensen aanzet om zelf in beweging te komen. En om zelf iets te veranderen in hun leefstijl of omstandigheden. Wat is het geheim?

Uit de koplopertafel mbo – Alleen het Spinnenweb uitleggen? Dat gaat het niet worden

Spreek je Lysbeth de Vries, docent Sport en Bewegen van ROC van Twente, dan weet je gelijk wat Positieve Gezondheid kan losmaken. Veel enthousiasme, creativiteit en vasthoudendheid.

Uit de praktijk – Hoe bereik je laaggeletterden met Positieve Gezondheid?

SamenWel! wil inwoners van Rivierenland verleiden tot gezond leven, met Positieve Gezondheid als invalshoek. Vooral laaggeletterden zijn een belangrijke doelgroep.

Carl Verheijen neemt afscheid van Stichting iPH

Bestuurder Carl Verheijen heeft besloten om iPH per 1 juli 2018 te verlaten. Dat besluit kwam tot stand in goed overleg met medebestuurder Machteld Huber en de Raad van Toezicht.

Boek – Samen werken aan gezondheid

Voor de hbo-opleiding Sociaal Werk bestond er nog geen goed boek over gezondheid. Avans-docenten Dienie van Wijngaarden en Joost van Iersel schreven daarom “Samen werken aan gezondheid”.

Aankondiging – Congres over voeding en gezondheid

Wil je weten wat er speelt en voor welke uitdagingen de samenleving staat als het gaat om voeding? Kom dan op 22 mei 2018 naar het congres ‘Samen innoveren voor een vitaal Nederland’.

Onderzoek in de huisartsenpraktijk – Positieve Gezondheid zet de zorg op zijn kop

Huisarts Hans Peter Jung en zijn collega’s hebben het roer stevig omgegooid in hun huisartsenpraktijk. En Positieve Gezondheid speelt daarbij een belangrijk rol.

TIPS – Positieve Gezondheid: hoe je samen verder komt

Positieve Gezondheid prikkelt om over de muren van je eigen discipline een oplossing te zoeken of te creëren. Wat zijn de tips van Machteld Huber?

Wijkverpleegkundigen en Positieve Gezondheid – Veel te weten komen over mensen voor wie je al jaren zorgt

Bij Brabant Zorg zagen de wijkverpleegkundigen gelijk brood in Positieve Gezondheid. Hoe helpt het hen in hun werk? En welke uitdagingen liggen er?

Opmerkelijk – 1 m2 Positieve Gezondheid

Heb je ze ook gescoord: de moestuintjes van Albert Heijn? Ze helpen volgens Machteld Huber Positieve Gezondheid zaaien. Om precies te zijn op 1 m2. Dat moet ze maar even uitleggen.

iPH op de Gezondheidsbeurs voor kinderen op Texel

Ter gelegenheid van de Week voor de gezonde jeugd organiseerde Stichting Hoera, het is vandaag! de Gezondheidsbeurs voor kinderen.

Een plus voor Positieve Gezondheid

Met de overtuiging dat het anders moet en kan, heeft Machteld Huber het concept Positieve Gezondheid in de wereld gezet. Met succes, want het concept heeft de wind in de zeilen.

Machteld Huber schudt zorg op

Wat Uber is voor de taxiwereld, is Machteld Huber voor de zorg. Met haar beweging voor Positieve Gezondheid schudt ze de sector op. Veel supporters juichen dit toe, maar er is ook kritiek. 

De zorgverzekeraar en Positieve Gezondheid: ‘Steeds meer mensen zullen denken: dit gaat ergens over’

Zorgverzekeraar CZ experimenteert binnen haar regionale proeftuinen met Positieve Gezondheid. Waarom begin je daaraan als zorgverzekeraar? Manager Regioregie Wiro Gruisen vertelt.

Gesignaleerd in de zorg voor ouderen: Hoe kunst kan bijdragen aan Positieve Gezondheid

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat kunst kan bijdragen aan gezond en gelukkig oud worden. Movisie heeft kennis gebundeld over wat werkt. Daarin speelt Positieve Gezondheid ook een rol.

Tips Positieve Gezondheid: hoe voer ik het andere gesprek?

Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe voer je ‘het andere gesprek’ als de cliënt of patiënt het Spinnenweb heeft ingevuld? Machteld Huber heeft tips.

Werken met Positieve Gezondheid: Nieuwe data instappen Basismodule bekend

Wil je succesvol leren werken met het Spinnenweb van Positieve Gezondheid? Schrijf je dan in voor de Basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’ van iPH.

TEGENGELUIDEN: ‘Die begrippen deugen niet’

Positieve Gezondheid roept ook kritische reacties op. Een veelgehoord tegengeluid is dat de begrippen die gebruikt worden in het Spinnenweb niet zouden deugen. Hoe zit dat?

BERICHTEN UIT DE KOPLOPERSTAFELS: ‘In de opleidingen met elkaar één lijn trekken: dat is het beste’

Willen we Positieve Gezondheid een plek geven in de zorg? Dan moeten we aankomende zorgprofessionals daarin nu al scholen. Dat stelt John Dierx.

UIT DE PRAKTIJK: ‘Positieve Gezondheid zet ons als gemeente in een andere rol’

De Limburgse gemeente Voerendaal zet stevig in op Positieve Gezondheid. Wat beweegt de gemeente en hoe krijgt de aanpak vorm?

TIPS Positieve Gezondheid: welke eerste stap is de beste?

Aan de slag met Positieve Gezondheid? Welke eerste stap brengt je het verst? Machteld Huber heeft een tip.

‘Positieve Gezondheid gaat over veerkracht’ Gesprek met Machteld Huber in de Dokter.

Machteld Huber is van oorsprong huisarts. Op zaterdag 7 april a.s. verzorgt zij een van de keynotes op de Huisartsbeurs 2018.

De hype voorbij? Artsen steeds nieuwsgieriger naar Positieve Gezondheid – aldus ArtsenAuto

Het lijkt er steeds meer op dat het geen hype is, maar dat Machteld Huber met haar concept Positieve Gezondheid echt de zorg gaat veranderen.

Anders Ziek – Artikel Noordhollands Dagblad

Bij Positieve Gezondheid gaat het juist niét over ziekte en zorg. Maar wel over de veerkracht van de mens. Een patiënt is geen slachtoffer van zijn ziekte.

UIT DE PRAKTIJK: ‘Dit past heel goed bij hoe ik als huisarts wil werken’

Huisarts Karolien van den Brekel zet het Spinnenwebmodel Positieve Gezondheid vaak in. Per dag zeker bij een aantal consulten. Waarom? En wat levert dat op?

TIPS Positieve Gezondheid: hoe krijg je je collega’s mee?

Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe krijg je collega’s zover dat ook te doen? Machteld Huber krijgt die vraag vaak gesteld. Wat zijn haar tips?

Machteld Huber hoogste binnenkomer op Skipr-lijst invloedrijke beslissers in de zorg

Ieder jaar brengt Skipr in beeld wie aan de overlegtafel in de zorg veel invloed heeft. Vanuit het niets verscheen Huber op plaats 21 van de lijst.

Netwerk Positieve Gezondheid in de maak

In 2018 gaat het Netwerk Positieve Gezondheid van start. Er wordt nog druk gewerkt aan de precieze invulling ervan. Het wordt een platform vóór en dóór professionals.

Samen in de volgende versnelling

Samen met onze partners vonden wij het tijd om even stil te staan, terug te blikken en vooruit te kijken op twee jaar iPH.

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht iPH

Bestuurder dr. Maaike de Vries wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Institute for Positive Health (iPH). Maaike zal vanaf 8 december …

ACTIECENTRUM LIMBURG POSITIEF GEZOND VAN START!

Vrijdag, 22 september is het Actiecentrum Limburg Positief Gezond van start gegaan. Het was een uitermate inspirerende bijeenkomst in aanwezigheid van…

KINDTOOL MIJN POSITIEVE GEZONDHEID GELANCEERD!

Unieke samenwerking van het Institute for Positive Health, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Stichting Kind en Ziekenhuis en de Gemeente Utrecht…

Zorgverzekeraars tekenen voor Positieve Gezondheid

Unieke samenwerking van het Institute for Positive Health met de vier grote zorgverzekeraars om gezamenlijk Positieve Gezondheid te bevorderen.

Eerste cerfiticaten Postieve Gezondheid uitgereikt

Machteld Huber heeft de eerste iPH-certificaten uitgedeeld aan deelnemers van de Basismodule Werken met Positieve Gezondheid. Een mijlpaal voor de 13 deelnemers.

‘Ik wil de verbinding met voedsel herstellen’

Ze oogst wekelijks uit haar moestuintje van een vier-kante meter. Dat levert niet alleen gezonde groente, maar ook veel lol op. Interview met Machteld Huber in Skipr, nr. 9, september 2017 Lees hier het interview: Kompas09-17

Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek, ‘Ziekte en gezondheid op de snijtafel’

Positieve Gezondheid als uitwerking van een nieuw gezondheidsconcept, Lees hier het gesprek met Machteld Huber

Psychisch sterker, daardoor fysiek gezonder

Het concept positieve gezondheid vindt veel weerklank in zorg en welzijn. Je kunt ziek zijn of een beperking hebben, maar hoe houd je de draad van het leven zo goed mogelijk vast?

INTRAMED ‘De patient van de toekomst’

Voorkomen is beter dan genezen. Kijk verder dan alleen die … Lees hier het interview met Carl Verheijen in INTRAMED.

Anders beter worden

Gezond is meer dan alleen niet ziek. Positieve Gezondheid gaat daarom over alles wat jouw leven de moeite waard maakt. Rabobank Dichterbij Peel, Maas en Leudal. Lees hier meer.    

Ziek, maar toch de Vierdaagse lopen

Aandacht voor Positieve Gezondheid in Vierdaagseonderzoek.  Uit het Vierdaagseonderzoek blijkt dat Vierdaagselopers lang niet allemaal gezond zijn. Er zijn ook wandelaars die iets onder de leden hebben. Lees hier het artikel.  

“Positieve Gezondheid werkt alleen voor mensen die het echt willen”

Machteld Huber verovert met haar concept ‘Positieve Gezondheid’ de zorg en het sociale domein. Niet alleen steeds meer zorgprofessionals maar ook zorgverzekeraars…

Er is een deltaplan Gezondheid nodig!

Machteld Huber schreef een blog voor NRC Live. De NRC-live avond van 18 mei ging het over de ‘zorg’. Een hot issue. Hoe zorgen we dat de kosten niet nog verder stijgen, de zorg bereikbaar blijft voor iedereen en er niet opnieuw wachtlijsten ontstaan? Lees hier het artikel.

Interview Carl Verheijen Jeugdartsen Nederland

Interview Carl Verheijen in JA! Magazine voor Jeugdartsen Nederland. Lees het artikel (pdf).

Provincie Limburg steunt aanpak Positieve Gezondheid

College van Gedeputeerde Staten steunt het Plan van Aanpak Positieve Gezondheid met € 765.000 voor de komende drie jaar. Hiermee komt de ambitie dat Limburg de eerste Positief Gezonde provincie in Nederland wordt, een stap dichterbij. Lees meer.

Onderzoekspublicatie Ouderen en van Gogh

Ouderen ontmoeten van Gogh: De effecten van het outreach workshopprogramma op de gezondheid en welzijn van 70-plussers. Onderzoekspublicatie Ouderen en van Gogh (pdf).

Welkom aan twee nieuwe leden Raad van Toezicht iPH

iPH verwelkomt twee nieuwe Raad van Toezichtleden: per 12 april 2017 zijn Anja Schouten en Michel van Schaik toegetreden, persbericht (pdf).

Dubbelinterview in Zorgscoop met Carl Verheijen en Machteld Huber

‘Positieve Gezondheid brengt een beweging op gang’, dubbelinterview in Zorgscoop (pdf) met Carl Verheijen en Machteld Huber.

Interview Jo Maes ‘Het spinnenweb is een geschenk uit de hemel’

‘Het spinnenweb Positieve Gezondheid is een geschenk uit de hemel’, interview in Zorgscoop (pdf) met Jo Maes, Huis voor de Zorg.

Artikel Themanummer De Medisch Specialist 2025 ‘Zet de mens centraal, niet de ziekte’

Zet de mens centraal, niet de ziekte’ artikel uit Themanummer De Medisch Specialist 2025 (pdf), tekst: Hester Otter, fotografie: Suzanne van de Kerk.

Zorgdebat op BNR radio met Carl Verheijen

Zorgdebat op BNR radio gemist? Luister hier het fragment terug. Met Carl Verheijen en Ruben Wenselaar (vanaf 38′) over Positieve Gezondheid.

Artikel Ledenmagazine KBO Brabant “Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn”

‘Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn’ artikel Ledenmagazine KBO-Brabant (pdf).

Artikel in De Eerste Lijns “Meer handen en voeten voor Positieve Gezondheid”

Meer handen en voeten voor Positieve Gezondheid: artikel DeEersteLijns (pdf).

Positieve Gezondheid in Visiedocument Medisch Specialist 2025

Lees hier het Visiedocument Medisch Specialist 2025. Op pagina 11: 01 Toekomstbeeld, ‘Positieve Gezondheid als uitgangspunt’.

Foldermateriaal voor Huisartsen beschikbaar

Nu beschikbaar: Huisartsen Foldermateriaal over Positieve Gezondheid voor in uw wachtkamer. Voor meer informatie en bestellen kunt u mailen.

Digitale versie van het scoringsintrument online!

De digitale versie van het scoringsinstrument is online! Op Mijn Positieve Gezondheid kunt u zelf testen hoe u vindt dat het met u gaat.

Machteld Huber in Opzij top 100

Op maandag 10 oktober 2016 organiseerde OPZIJ voor de achtste keer het Top 100 event met als thema: ‘Verander de toekomst, begin hier’. Machteld Huber was dit jaar een ‘nieuwkomer’ en stond op plaats 8 van de 10 invloedrijkste vrouwen in de zorg.  

Nieuwe versie Scoringsinstrument

De nieuwe begrippen bij het Scoringsinstrument zijn beschikbaar om te downloaden als pdf.   Gebruik van het spinnenweb uitsluitend met vermelding van het logo Mijn Positieve Gezondheid (zie hieronder) en bronvermelding iPH.

Carl Verheijen maakt de overstap naar Institute for Positive Health

Carl Verheijen, voormalig schaatsprof en meervoudig wereldkampioen, nu sedert zes jaar directeur van twee innovatieve gezondheidscentra in Nijkerk, maakt de overstap naar het Institute for Positive Health.

Limburg eerste Positieve Gezonde Provincie

De Provincie Limburg gaat samenwerken met het Institute of Positive Health. Met het begrip positieve gezondheid wordt een verbinding gelegd tussen het sociale domein en het zorgdomein. – 16 september 2016

“Anders Beter, samen sterk voor betere zorg en gezondheid”

Hoe houden we de zorg in Nederland ook in de toekomst betaalbaar, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit ervan? Dat is in een notendop de vraag die de proeftuin Anders Beter…

Interview Machteld Huber in Kinderarts en samenleving

Machteld Huber is een van de meest invloedrijke opinion leaders in de zorg. Met haar ideeën over positieve gezondheid introduceerde ze een andere manier van denken over ziekte en gezondheid.

“Wij veranderen van zorgaanbieder in ontzorgaanbieder”

“Een bekostigingssysteem op basis van resultaat in plaats van uurtje factuurtje. Het biedt de MeanderGroep grote ruimte voor slimme, efficiënte oplossingen in de thuiszorg”, zegt Roger Ruijters…

Filmimpressie van 12 professionals over Positieve Gezondheid

Filmimpressie van 12 professionals over Positieve Gezondheid, behorende bij de ZonMw inventarisatie, nu online.

Towards a ‘patient-centred’ operationalisation of the new dynamic concept of health: a mixed methods study – BMJ 2016

Towards a ‘patient-centred’ operationalisation of the new dynamic concept of health: a mixed methods study

Paul Cremers Lezing 2015 – een stille revolutie in de zorg met grote gevolgen

Ontketenen voor beginners: Een stille revolutie in de zorg met grote gevolgen – Machteld Huber Paul Cremers Lezing 7 april 2016

Machteld Huber uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015

Machteld Huber is uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015. Huber won de verkiezing die georganiseerd is door de NPHF Federatie voor Gezondheid…

Inventarisatie ZonMw belangstelling in de zorg voor Positieve Gezondheid

Institute for Positive Health inventariseerde voor ZonMw de belangstelling in de NL zorg voor Positieve Gezondheid, de motieven en behoeftes. Een breed scala aan reacties!

Samenwerkingsverband met Vilans

Machteld Huber, oprichter IPH en Henk Nies, lid Raad van Bestuur Vilans tekenen de samenwerkingsovereenkomst. Samenwerkingsverband met Vilans: Maak zorg passend voor cliënt en niet andersom.  

Machteld Huber schreef het eerste hoofdstuk in ZonMw signalement

Machteld Huber schreef het eerste hoofdstuk in het ZonMw Signalement: ‘Zingeving in zorg: De mens centraal’. Download hier (pdf).

“Als je loslaat, heb je twee handen vrij”

Op een van de bovenste verdiepingen in het Huis van Gezondheid in Amersfoort ligt haar nieuwe Institute for Positive Health. Arts en onderzoekster Machteld Huber…

Machteld Huber genomineerd voor de prijs Meest invloedrijke persoon publieke gezondheid 2015

Machteld Huber genomineerd voor de prijs Meest invloedrijke persoon publieke gezondheid 2015, stemmen kan via GGD GHOR – maart 2016

Publicatie in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

‘Heroverweeg uw opvatting van het begrip ‘gezondheid’’ is gepubliceerd in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Machteld Huber, Marja van Vliet en Inge Boers…

Publicate in tijdschrift BMJ Open

Het wetenschappelijke artikel over Positieve gezondheid is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open. Download hier het artikel (pdf).

“Gezondheid is geen doel op zich”

Huisarts en onderzoeker Machteld Huber gaf een nieuwe invulling aan het begrip ‘gezondheid’. Dynamischer dan de oude definitie van de WHO in 1948. Het nieuwe concept leverde…

Interview Machteld Huber in Ergotherapie Magazine

Het is haar levenswerk. Dr. Machteld Huber heeft een nieuw gezondheidsconcept ontwikkeld, als antwoord op de oude gezondheidsdefinitie van de World Health Organization (WHO).

Persoonsgerichte zorg is gebaat bij kennis van ziekte én van gezondheid

Huber, M. en Jung, H.P. (2015). Persoonsgerichte zorg is gebaat bij kennis van ziekte én van gezondheid. Een nieuwe invulling van gezondheid, gebaseerd op de beleving van de patiënt:…

Nieuw perspectief op Gezondheid daagt eerstelijns zorgverleners uit

Het kan natuurlijk niet anders dat Machteld Huber haar nieuwe initiatief, het Institute for Positive Health, gaat onderbrengen in het Huis van de Gezondheid in Amersfoort.

Hoe krijgt het concept “Positieve gezondheid” regionaal handen en voeten?

Hoe krijgt het concept “Positieve gezondheid” regionaal handen en voeten? – Procesbeschrijving van het traject dat wordt afgelegd door het Netwerk Positieve gezondheid in de…

Van Zorg naar VoorZorg

Geen wijzer Nederlands spreekwoord dan ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Iedereen kent het, maar handelen we Stimuleren bedrijven gezondheid wel voldoende,…

‘Op naar een nieuwe gezondheid’

‘Iedereen mankeert wel wat, dus we hebben een nieuwe definitie van gezondheid nodig.’ Gezond zijn is niet het doel maar het middel om je goed te voelen.

Towards a new, dynamic concept of Health – Huber, M. (2014)

Huber, M. (2014).  Towards a new, dynamic concept of Health. Its operationalisation and use in public health and healthcare, and in evaluating health effects of food.

‘Het vermogen om zelf de regie te voeren’

Arts-onderzoeker Machteld Huber over de vraag wat gezondheid eigenlijk is: Samen met ZonMw en de Gezondheidsraad formuleerde arts-onderzoeker Machteld Huber een alternatief voor…

How should we define health? BMJ 2011

Huber, M., Knottnerus, J.A., Green, L., Horst, H. van der, Jadad, A.J., Kromhout, D., Leonard, B., Lorig, K., Loureiro, M.I., Meer, J.W.M. van der, Schnabel, P., Smith, R., Weel, C. van & Smid H. (2011). How should we define health? BMJ 2011, 343(4163):235-237.