Inspiratie

Berichten over Positieve Gezondheid

 • Alles
 • Algemeen
 • Burger
 • Evenementen
 • Gesignaleerd
 • In de pers
 • Interview
 • Koplopertafels
 • Nieuws
 • Onderzoek
 • Opleidingen
 • Professional
 • Tegengeluiden
 • Tips
 • Uit de praktijk
 • Uncategorized
 • Video's
 • Wetenschappelijke Publicatie

Positieve Gezondheid krachtig instrument bij inzicht in persoonlijke gezondheid

iPH is nauw betrokken bij de Health Deal. Dit programma richt zich op preventie door de inzet van e-health.

Praktijkmiddag Positieve Gezondheid: van tekentafel naar werkvloer

iPH organiseert 24 januari i.s.m. Alles is Gezondheid een praktijkmiddag voor (zorg)professionals.

Kop van Noord Holland ook aan de slag met Positieve Gezondheid

Meer dan 20 organisaties richten een netwerk op voor een positief gezonde regio in de kop van Noord-Holland.

Gesprekstool Positieve Gezondheid is verbeterd

iPH heeft de gesprekstool voor Positieve Gezondheid verder verfijnd. Daardoor krijgen gebruikers nog beter inzicht in hoe het met ze gaat.

‘Ik ben er een ander mens van geworden. En een betere huisarts’

Carin Westphal en Jan den Biggelaar zaten als huisartsenopleiders zelf weer in de schoolbanken bij Positieve Gezondheid in de opleiding tot huisarts.

Nieuw:  Folder met spinnenweb voor het brede zorg- en welzijnsterrein  

Waar je ook werkt: er is nu een folder over Positieve Gezondheid die je in de hele zorg en het sociaal domein kunt inzetten.

Gesignaleerd! 

Positieve Gezondheid is volop in ontwikkeling. Zo is er een inspiratieboekje verschenen over Positieve Gezondheid. En wordt Positieve Gezondheid beschreven in een boek over hoe we kunnen omgaan met dilemma’s in de zorg en samenleving. 

Leefstijlcoach: ‘Zo achterhaal je hoe iemand zijn gezondheid ervaart’ 

Leefstijlcoach Tom Erpelinck staat voor een boeiende uitdaging. Hoe krijg je mensen zover om gezonder te leven? Vooral als ze daar niet zelf voor kiezen, maar doorgestuurd zijn door hun huisarts?

Helft van alle gemeenten wil werken met Positieve Gezondheid    

50% van alle gemeenten noemt Positieve Gezondheid in hun gezondheidsnota. En dat aantal zal mogelijk nog stijgen de komende tijd.

Leonique Niessen rondt opdracht bij iPH af

Leonique Niessen rondt per 1 december haar opdracht af bij het Institute for Positive Health. Vanaf 1 juni jl. was zij betrokken bij iPH als zakelijk directeur ad interim.

Uit de praktijk: Patiënt beter voorbereid op gezamenlijke besluitvorming laatste levensfase

Positieve Gezondheid draagt bij aan kwaliteit van leven in de laatste levensfase. We spraken Lara Dijkstra van Anders Beter hierover.

Uit de praktijk: De huisarts ziet sommige patiënten nauwelijks meer

Het is de week van de Positieve Gezondheid in Limburg. Daar gebeuren mooie dingen als het gaat om Positieve Gezondheid. Lees hoe de stichting Gezond Munstergeleen dit aanpakt.

Positieve Gezondheid en het geheim van Limburg

Machteld Huber en Mieke Reynen van iPH ondersteunen Limburg in de ambitie de eerste positief gezonde provincie te zijn. Wat is het geheim van het Limburgs succes?

Uit de praktijk: Gesprekken nu meer vanuit wat de patiënt zelf kan en wil

Binnen het innovatieve project PlusPraktijken biedt Positieve Gezondheid patiënten de mogelijkheid om meer vanuit zichzelf te denken en te handelen.

Uit de praktijk: Positieve Gezondheid heeft grote meerwaarde voor gedragsverandering

Jorn van Harwegen van Ecsplore werkt met Positieve Gezondheid binnen het HEALTHYLIFE programma. Hij ziet dagelijks de meerwaarde hiervan.

Uit de fysiotherapiepraktijk: ‘Daarom werk ik met Positieve Gezondheid’

Fysiotherapeut Frederik Jaspers Faijer hoorde tijdens een symposium Machteld Huber spreken. Dat raakte hem. Sindsdien lukt het hem beter om te duiden waar het in zijn praktijk De Haere om te doen is.

Tip: ‘Houd oog voor de emoties die het spinnenweb kan oproepen’

Als je mensen het spinnenweb laat invullen, kan het zijn dat er iets wordt aangeraakt. Onverwerkt verdriet. Frustraties over wat er ooit is gebeurd in hun leven – of juist uitbleef. De vraag aan Machteld Huber: wat kun je dan het beste doen?

Workshop: ‘We zijn meer dan alleen onze ziekte’

Als burger een workshop Positieve Gezondheid volgen? Dat kan sinds kort in Limburg. De workshops worden gegeven door vrijwilligers die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Wat zijn de ervaringen?

‘Positieve Gezondheid biedt kansen in de ouderenzorg’

Zorgorganisatie Omring in Noord-Holland ziet in Positieve Gezondheid een mooie kans om te werken aan de kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen. Tijd voor 6 vragen aan Kirsha de Vries, manager paramedische zorg en programmaleider Positieve Gezondheid.

Indekerngezond: eerste wijkproject rond Positieve Gezondheid van start

In Utrecht start het eerste wijkproject in ons land dat volledig uitgaat van Positieve Gezondheid. Het daagt wijkbewoners uit om meer in de kern gezond te leven.

Machteld Huber in gesprek met Louis Overgoor

Machteld sprak met VOZ magazine over Positieve Gezondheid: waar staan we, wat werkt en waar liggen de uitdagingen? Hoe zorgen we voor meer gezondheid voor minder geld?

Mooie vorderingen bij Blauwe Zorg in de Wijk

Niet minder maar betere zorg. De pilot ‘Blauwe Zorg in de wijk’ – mede gebaseerd op het gedachtegoed Positieve Gezondheid – richt zich op meer verantwoordelijkheid voor professionals en een betere afstemming van processen.

Limburg deelt ervaringen tijdens congres

Het congres Limburg Positief Gezond op 2 november laat zien hoe Limburg werkt met Positieve Gezondheid. Interessante sprekers delen hun ervaringen en werpen actuele vraagstukken op.

Jongeren vloggen over Positieve Gezondheid

Hoe maak je jongeren bewust van hun eigen gezondheid? Burgerkracht Limburg roept jongeren op om over gezondheid te vloggen en daarmee anderen te inspireren.

Wat verstaan we onder gezondheid in relatie tot kwaliteit van leven?

Burgers kunnen met het concept Positieve Gezondheid vaak beter uit de voeten dan met de WHO-definitie. Dit blijkt uit recent onderzoek van John Dierx en Hans Kasper.

GESIGNALEERD: POSITIEVE GEZONDHEID!

Hoe laat je mensen laagdrempelig kennismaken met Positieve Gezondheid? En hoe breng je het gesprek op gang over wat ze willen veranderen – en wat niet? Zorggroep Syntein ontwikkelde met dat doel een spel voor mensen vanaf 12 jaar.

‘Positieve Gezondheid moet je rustig de tijd gunnen’

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis omarmde in 2017 als eerste ziekenhuis Positieve Gezondheid. Wat drijft dit ziekenhuis?

Positieve Gezondheid en de GGZ: hoe en waarom?

Hoe kun je met Positieve Gezondheid bijdragen aan het welzijn van mensen die psychisch kwetsbaar zijn? Die vraag houdt de GGZ steeds meer bezig.

Positieve Gezondheid en andere methoden onderling vergeleken

Steeds meer mensen gaan met Positieve Gezondheid aan de slag. Vaak zijn zij vertrouwd met methoden en visies in de gezondheidszorg die al langer meegaan. Talent for Care zocht overeenkomsten en verschillen.

Hoe Positieve Gezondheid de publieke gezondheid helpt versterken

Tijdens de zoektocht vond de koplopertafel diverse praktijkvoorbeelden waarin Positieve Gezondheid een plek heeft gekregen in het publieke domein.

Save the date: 2 november 2018 Congres Limburg Positief Gezond

De beweging Limburg Positief Gezond is nu ruim een jaar gaande en het bruist en beweegt aan alle kanten. De route van inspireren, verbinden en versnellen heeft behoorlijk wat in gang gezet!

Werken met Positieve Gezondheid tijdens je afstudeerstage

De zomervakantie van studenten Doran Eijkelkamp en Renée Geurds begint goed dit jaar. Ze hebben beiden hun mbo-diploma op zak én uitgebreid ervaring opgedaan met Positieve Gezondheid.

De wijk gezonder maken met het spinnenweb

Ben je op zoek naar hoe de straat of wijk kan bijdragen aan betere gezondheid? Het Louis Bolk Instituut heeft daarvoor een handig model ontwikkeld – op basis van het spinnenweb.

Onderzoek: Werkt het spinnenweb?

Radboudumc heeft onderzocht wat de ervaringen zijn van mensen die het spinnenweb invullen en wat dat hun aan verandering brengt. Zorgverzekeraar VGZ gaf de opdracht voor dit onderzoek. Wat kwam daaruit?

Nederland straks een Blue Zone?

Blue Zones zijn plekken waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Wat heeft dat met Positieve Gezondheid te maken? Alles!

Tips Positieve Gezondheid: Elke dag een draadje

Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe kun je mensen helpen om weer grip te krijgen op hun leven, zodat ze bereiken wat ze graag willen? Een mooie vraag voor Machteld Huber.

21 projecten aan de slag met Positieve Gezondheid

21 projecten kregen van ZonMw een voucher om Positieve Gezondheid verder uit te werken in de praktijk. Dat leverde een diversiteit aan opbrengsten op. Onlangs verscheen het evaluatierapport.

Zingeving is goed voor het hart – artikel FocusVasculair

‘Hoe Positieve Gezondheid kan ondersteunen bij een gezonder leven’

Artikel door Dr. K. van den Brekel-Dijkstra en Dr. M. Huber, arts-onderzoeker

België van start met Positieve Gezondheid

België gaat werk maken van Positieve Gezondheid. Het gezondheidszorgsysteem heeft zijn limieten bereikt. Hoogste tijd om de gezondheid van de Belg te versterken.

Aankondiging – Congres Gezonde Zorg

Hét netwerkcongres voor bestuurders, management en medewerkers
voor een toekomstbestendige en duurzame zorgsector.

Uit de praktijk – Positieve Gezondheid als kapstok voor gemeentebeleid

De Nota Sociaal Beleid van de gemeente Zoeterwoude ademt een en al Positieve Gezondheid. Hoe hebben ze dat in de gemeente voor elkaar gekregen? Als iemand dat weet, is het projectleider Carla van Loon.

Tips Positieve Gezondheid: de sleutel voor andere keuzes

De kracht van Positieve Gezondheid is dat het mensen aanzet om zelf in beweging te komen. En om zelf iets te veranderen in hun leefstijl of omstandigheden. Wat is het geheim?

Uit de koplopertafel mbo – Alleen het Spinnenweb uitleggen? Dat gaat het niet worden

Spreek je Lysbeth de Vries, docent Sport en Bewegen van ROC van Twente, dan weet je gelijk wat Positieve Gezondheid kan losmaken. Veel enthousiasme, creativiteit en vasthoudendheid.

Uit de praktijk – Hoe bereik je laaggeletterden met Positieve Gezondheid?

SamenWel! wil inwoners van Rivierenland verleiden tot gezond leven, met Positieve Gezondheid als invalshoek. Vooral laaggeletterden zijn een belangrijke doelgroep.

Carl Verheijen neemt afscheid van Stichting iPH

Bestuurder Carl Verheijen heeft besloten om iPH per 1 juli 2018 te verlaten. Dat besluit kwam tot stand in goed overleg met medebestuurder Machteld Huber en de Raad van Toezicht.

Boek – Samen werken aan gezondheid

Voor de hbo-opleiding Sociaal Werk bestond er nog geen goed boek over gezondheid. Avans-docenten Dienie van Wijngaarden en Joost van Iersel schreven daarom “Samen werken aan gezondheid”.

Aankondiging – Congres over voeding en gezondheid

Wil je weten wat er speelt en voor welke uitdagingen de samenleving staat als het gaat om voeding? Kom dan op 22 mei 2018 naar het congres ‘Samen innoveren voor een vitaal Nederland’.

Onderzoek in de huisartsenpraktijk – Positieve Gezondheid zet de zorg op zijn kop

Huisarts Hans Peter Jung en zijn collega’s hebben het roer stevig omgegooid in hun huisartsenpraktijk. En Positieve Gezondheid speelt daarbij een belangrijk rol.

TIPS – Positieve Gezondheid: hoe je samen verder komt

Positieve Gezondheid prikkelt om over de muren van je eigen discipline een oplossing te zoeken of te creëren. Wat zijn de tips van Machteld Huber?

Wijkverpleegkundigen en Positieve Gezondheid – Veel te weten komen over mensen voor wie je al jaren zorgt

Bij Brabant Zorg zagen de wijkverpleegkundigen gelijk brood in Positieve Gezondheid. Hoe helpt het hen in hun werk? En welke uitdagingen liggen er?

Opmerkelijk – 1 m2 Positieve Gezondheid

Heb je ze ook gescoord: de moestuintjes van Albert Heijn? Ze helpen volgens Machteld Huber Positieve Gezondheid zaaien. Om precies te zijn op 1 m2. Dat moet ze maar even uitleggen.

iPH op de Gezondheidsbeurs voor kinderen op Texel

Ter gelegenheid van de Week voor de gezonde jeugd organiseerde Stichting Hoera, het is vandaag! de Gezondheidsbeurs voor kinderen.

Een plus voor Positieve Gezondheid

Met de overtuiging dat het anders moet en kan, heeft Machteld Huber het concept Positieve Gezondheid in de wereld gezet. Met succes, want het concept heeft de wind in de zeilen.

Machteld Huber schudt zorg op

Wat Uber is voor de taxiwereld, is Machteld Huber voor de zorg. Met haar beweging voor Positieve Gezondheid schudt ze de sector op. Veel supporters juichen dit toe, maar er is ook kritiek. 

De zorgverzekeraar en Positieve Gezondheid: ‘Steeds meer mensen zullen denken: dit gaat ergens over’

Zorgverzekeraar CZ experimenteert binnen haar regionale proeftuinen met Positieve Gezondheid. Waarom begin je daaraan als zorgverzekeraar? Manager Regioregie Wiro Gruisen vertelt.

Gesignaleerd in de zorg voor ouderen: Hoe kunst kan bijdragen aan Positieve Gezondheid

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat kunst kan bijdragen aan gezond en gelukkig oud worden. Movisie heeft kennis gebundeld over wat werkt. Daarin speelt Positieve Gezondheid ook een rol.

Tips Positieve Gezondheid: hoe voer ik het andere gesprek?

Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe voer je ‘het andere gesprek’ als de cliënt of patiënt het Spinnenweb heeft ingevuld? Machteld Huber heeft tips.

Werken met Positieve Gezondheid: Nieuwe data instappen Basismodule bekend

Wil je succesvol leren werken met het Spinnenweb van Positieve Gezondheid? Schrijf je dan in voor de Basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’ van iPH.

TEGENGELUIDEN: ‘Die begrippen deugen niet’

Positieve Gezondheid roept ook kritische reacties op. Een veelgehoord tegengeluid is dat de begrippen die gebruikt worden in het Spinnenweb niet zouden deugen. Hoe zit dat?

BERICHTEN UIT DE KOPLOPERSTAFELS: ‘In de opleidingen met elkaar één lijn trekken: dat is het beste’

Willen we Positieve Gezondheid een plek geven in de zorg? Dan moeten we aankomende zorgprofessionals daarin nu al scholen. Dat stelt John Dierx.

UIT DE PRAKTIJK: ‘Positieve Gezondheid zet ons als gemeente in een andere rol’

De Limburgse gemeente Voerendaal zet stevig in op Positieve Gezondheid. Wat beweegt de gemeente en hoe krijgt de aanpak vorm?

TIPS Positieve Gezondheid: welke eerste stap is de beste?

Aan de slag met Positieve Gezondheid? Welke eerste stap brengt je het verst? Machteld Huber heeft een tip.

‘Positieve Gezondheid gaat over veerkracht’ Gesprek met Machteld Huber in de Dokter.

Machteld Huber is van oorsprong huisarts. Op zaterdag 7 april a.s. verzorgt zij een van de keynotes op de Huisartsbeurs 2018.

De hype voorbij? Artsen steeds nieuwsgieriger naar Positieve Gezondheid – aldus ArtsenAuto

Het lijkt er steeds meer op dat het geen hype is, maar dat Machteld Huber met haar concept Positieve Gezondheid echt de zorg gaat veranderen.

Anders Ziek – Artikel Noordhollands Dagblad

Bij Positieve Gezondheid gaat het juist niét over ziekte en zorg. Maar wel over de veerkracht van de mens. Een patiënt is geen slachtoffer van zijn ziekte.

UIT DE PRAKTIJK: ‘Dit past heel goed bij hoe ik als huisarts wil werken’

Huisarts Karolien van den Brekel zet het Spinnenwebmodel Positieve Gezondheid vaak in. Per dag zeker bij een aantal consulten. Waarom? En wat levert dat op?

TIPS Positieve Gezondheid: hoe krijg je je collega’s mee?

Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe krijg je collega’s zover dat ook te doen? Machteld Huber krijgt die vraag vaak gesteld. Wat zijn haar tips?

Machteld Huber hoogste binnenkomer op Skipr-lijst invloedrijke beslissers in de zorg

Ieder jaar brengt Skipr in beeld wie aan de overlegtafel in de zorg veel invloed heeft. Vanuit het niets verscheen Huber op plaats 21 van de lijst.

Netwerk Positieve Gezondheid in de maak

In 2018 gaat het Netwerk Positieve Gezondheid van start. Er wordt nog druk gewerkt aan de precieze invulling ervan. Het wordt een platform vóór en dóór professionals.

Samen in de volgende versnelling

Samen met onze partners vonden wij het tijd om even stil te staan, terug te blikken en vooruit te kijken op twee jaar iPH.

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht iPH

Bestuurder dr. Maaike de Vries wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Institute for Positive Health (iPH). Maaike zal vanaf 8 december …

ACTIECENTRUM LIMBURG POSITIEF GEZOND VAN START!

Vrijdag, 22 september is het Actiecentrum Limburg Positief Gezond van start gegaan. Het was een uitermate inspirerende bijeenkomst in aanwezigheid van…

KINDTOOL MIJN POSITIEVE GEZONDHEID GELANCEERD!

Unieke samenwerking van het Institute for Positive Health, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Stichting Kind en Ziekenhuis en de Gemeente Utrecht…

Zorgverzekeraars tekenen voor Positieve Gezondheid

Unieke samenwerking van het Institute for Positive Health met de vier grote zorgverzekeraars om gezamenlijk Positieve Gezondheid te bevorderen.

Eerste cerfiticaten Postieve Gezondheid uitgereikt

Machteld Huber heeft de eerste iPH-certificaten uitgedeeld aan deelnemers van de Basismodule Werken met Positieve Gezondheid. Een mijlpaal voor de 13 deelnemers.

‘Ik wil de verbinding met voedsel herstellen’

Ze oogst wekelijks uit haar moestuintje van een vier-kante meter. Dat levert niet alleen gezonde groente, maar ook veel lol op. Interview met Machteld Huber in Skipr, nr. 9, september 2017 Lees hier het interview: Kompas09-17

Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek, ‘Ziekte en gezondheid op de snijtafel’

Positieve Gezondheid als uitwerking van een nieuw gezondheidsconcept, Lees hier het gesprek met Machteld Huber

Psychisch sterker, daardoor fysiek gezonder

Het concept positieve gezondheid vindt veel weerklank in zorg en welzijn. Je kunt ziek zijn of een beperking hebben, maar hoe houd je de draad van het leven zo goed mogelijk vast?

INTRAMED ‘De patient van de toekomst’

Voorkomen is beter dan genezen. Kijk verder dan alleen die … Lees hier het interview met Carl Verheijen in INTRAMED.

Anders beter worden

Gezond is meer dan alleen niet ziek. Positieve Gezondheid gaat daarom over alles wat jouw leven de moeite waard maakt. Rabobank Dichterbij Peel, Maas en Leudal. Lees hier meer.    

Ziek, maar toch de Vierdaagse lopen

Aandacht voor Positieve Gezondheid in Vierdaagseonderzoek.  Uit het Vierdaagseonderzoek blijkt dat Vierdaagselopers lang niet allemaal gezond zijn. Er zijn ook wandelaars die iets onder de leden hebben. Lees hier het artikel.  

“Positieve Gezondheid werkt alleen voor mensen die het echt willen”

Machteld Huber verovert met haar concept ‘Positieve Gezondheid’ de zorg en het sociale domein. Niet alleen steeds meer zorgprofessionals maar ook zorgverzekeraars…

Er is een deltaplan Gezondheid nodig!

Machteld Huber schreef een blog voor NRC Live. De NRC-live avond van 18 mei ging het over de ‘zorg’. Een hot issue. Hoe zorgen we dat de kosten niet nog verder stijgen, de zorg bereikbaar blijft voor iedereen en er niet opnieuw wachtlijsten ontstaan? Lees hier het artikel.

Interview Carl Verheijen Jeugdartsen Nederland

Interview Carl Verheijen in JA! Magazine voor Jeugdartsen Nederland. Lees het artikel (pdf).

Provincie Limburg steunt aanpak Positieve Gezondheid

College van Gedeputeerde Staten steunt het Plan van Aanpak Positieve Gezondheid met € 765.000 voor de komende drie jaar. Hiermee komt de ambitie dat Limburg de eerste Positief Gezonde provincie in Nederland wordt, een stap dichterbij. Lees meer.

Onderzoekspublicatie Ouderen en van Gogh

Ouderen ontmoeten van Gogh: De effecten van het outreach workshopprogramma op de gezondheid en welzijn van 70-plussers. Onderzoekspublicatie Ouderen en van Gogh (pdf).

Welkom aan twee nieuwe leden Raad van Toezicht iPH

iPH verwelkomt twee nieuwe Raad van Toezichtleden: per 12 april 2017 zijn Anja Schouten en Michel van Schaik toegetreden, persbericht (pdf).

Dubbelinterview in Zorgscoop met Carl Verheijen en Machteld Huber

‘Positieve Gezondheid brengt een beweging op gang’, dubbelinterview in Zorgscoop (pdf) met Carl Verheijen en Machteld Huber.

Interview Jo Maes ‘Het spinnenweb is een geschenk uit de hemel’

‘Het spinnenweb Positieve Gezondheid is een geschenk uit de hemel’, interview in Zorgscoop (pdf) met Jo Maes, Huis voor de Zorg.

Artikel Themanummer De Medisch Specialist 2025 ‘Zet de mens centraal, niet de ziekte’

Zet de mens centraal, niet de ziekte’ artikel uit Themanummer De Medisch Specialist 2025 (pdf), tekst: Hester Otter, fotografie: Suzanne van de Kerk.

Zorgdebat op BNR radio met Carl Verheijen

Zorgdebat op BNR radio gemist? Luister hier het fragment terug. Met Carl Verheijen en Ruben Wenselaar (vanaf 38′) over Positieve Gezondheid.

Artikel Ledenmagazine KBO Brabant “Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn”

‘Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn’ artikel Ledenmagazine KBO-Brabant (pdf).

Artikel in De Eerste Lijns “Meer handen en voeten voor Positieve Gezondheid”

Meer handen en voeten voor Positieve Gezondheid: artikel DeEersteLijns (pdf).

Positieve Gezondheid in Visiedocument Medisch Specialist 2025

Lees hier het Visiedocument Medisch Specialist 2025. Op pagina 11: 01 Toekomstbeeld, ‘Positieve Gezondheid als uitgangspunt’.

Foldermateriaal voor Huisartsen beschikbaar

Nu beschikbaar: Huisartsen Foldermateriaal over Positieve Gezondheid voor in uw wachtkamer. Voor meer informatie en bestellen kunt u mailen.

Digitale versie van het scoringsintrument online!

De digitale versie van het scoringsinstrument is online! Op Mijn Positieve Gezondheid kunt u zelf testen hoe u vindt dat het met u gaat.

Machteld Huber in Opzij top 100

Op maandag 10 oktober 2016 organiseerde OPZIJ voor de achtste keer het Top 100 event met als thema: ‘Verander de toekomst, begin hier’. Machteld Huber was dit jaar een ‘nieuwkomer’ en stond op plaats 8 van de 10 invloedrijkste vrouwen in de zorg.  

Nieuwe versie Scoringsinstrument beschikbaar als pdf

De nieuwe begrippen bij het Scoringsinstrument zijn beschikbaar om te downloaden als pdf. De digitale versie volgt spoedig.

Carl Verheijen maakt de overstap naar Institute for Positive Health

Carl Verheijen, voormalig schaatsprof en meervoudig wereldkampioen, nu sedert zes jaar directeur van twee innovatieve gezondheidscentra in Nijkerk, maakt de overstap naar het Institute for Positive Health.

Limburg eerste Positieve Gezonde Provincie

De Provincie Limburg gaat samenwerken met het Institute of Positive Health. Met het begrip positieve gezondheid wordt een verbinding gelegd tussen het sociale domein en het zorgdomein. – 16 september 2016

“Anders Beter, samen sterk voor betere zorg en gezondheid”

Hoe houden we de zorg in Nederland ook in de toekomst betaalbaar, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit ervan? Dat is in een notendop de vraag die de proeftuin Anders Beter…

Interview Machteld Huber in Kinderarts en samenleving

Machteld Huber is een van de meest invloedrijke opinion leaders in de zorg. Met haar ideeën over positieve gezondheid introduceerde ze een andere manier van denken over ziekte en gezondheid.

“Wij veranderen van zorgaanbieder in ontzorgaanbieder”

“Een bekostigingssysteem op basis van resultaat in plaats van uurtje factuurtje. Het biedt de MeanderGroep grote ruimte voor slimme, efficiënte oplossingen in de thuiszorg”, zegt Roger Ruijters…

Filmimpressie van 12 professionals over Positieve Gezondheid

Filmimpressie van 12 professionals over Positieve Gezondheid, behorende bij de ZonMw inventarisatie, nu online.

Towards a ‘patient-centred’ operationalisation of the new dynamic concept of health: a mixed methods study – BMJ 2016

Towards a ‘patient-centred’ operationalisation of the new dynamic concept of health: a mixed methods study

Paul Cremers Lezing 2015 – een stille revolutie in de zorg met grote gevolgen

Ontketenen voor beginners: Een stille revolutie in de zorg met grote gevolgen – Machteld Huber Paul Cremers Lezing 7 april 2016

Machteld Huber uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015

Machteld Huber is uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015. Huber won de verkiezing die georganiseerd is door de NPHF Federatie voor Gezondheid…

Inventarisatie ZonMw belangstelling in de zorg voor Positieve Gezondheid

Institute for Positive Health inventariseerde voor ZonMw de belangstelling in de NL zorg voor Positieve Gezondheid, de motieven en behoeftes. Een breed scala aan reacties!

Samenwerkingsverband met Vilans

Machteld Huber, oprichter IPH en Henk Nies, lid Raad van Bestuur Vilans tekenen de samenwerkingsovereenkomst. Samenwerkingsverband met Vilans: Maak zorg passend voor cliënt en niet andersom.  

Machteld Huber schreef het eerste hoofdstuk in ZonMw signalement

Machteld Huber schreef het eerste hoofdstuk in het ZonMw Signalement: ‘Zingeving in zorg: De mens centraal’. Download hier (pdf).

“Als je loslaat, heb je twee handen vrij”

Op een van de bovenste verdiepingen in het Huis van Gezondheid in Amersfoort ligt haar nieuwe Institute for Positive Health. Arts en onderzoekster Machteld Huber…

Machteld Huber genomineerd voor de prijs Meest invloedrijke persoon publieke gezondheid 2015

Machteld Huber genomineerd voor de prijs Meest invloedrijke persoon publieke gezondheid 2015, stemmen kan via GGD GHOR – maart 2016

Publicatie in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

‘Heroverweeg uw opvatting van het begrip ‘gezondheid’’ is gepubliceerd in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Machteld Huber, Marja van Vliet en Inge Boers…

Publicate in tijdschrift BMJ Open

Het wetenschappelijke artikel over Positieve gezondheid is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open. Download hier het artikel (pdf).

“Gezondheid is geen doel op zich”

Huisarts en onderzoeker Machteld Huber gaf een nieuwe invulling aan het begrip ‘gezondheid’. Dynamischer dan de oude definitie van de WHO in 1948. Het nieuwe concept leverde…

Interview Machteld Huber in Ergotherapie Magazine

Het is haar levenswerk. Dr. Machteld Huber heeft een nieuw gezondheidsconcept ontwikkeld, als antwoord op de oude gezondheidsdefinitie van de World Health Organization (WHO).

Persoonsgerichte zorg is gebaat bij kennis van ziekte én van gezondheid

Huber, M. en Jung, H.P. (2015). Persoonsgerichte zorg is gebaat bij kennis van ziekte én van gezondheid. Een nieuwe invulling van gezondheid, gebaseerd op de beleving van de patiënt:…

Nieuw perspectief op Gezondheid daagt eerstelijns zorgverleners uit

Het kan natuurlijk niet anders dat Machteld Huber haar nieuwe initiatief, het Institute for Positive Health, gaat onderbrengen in het Huis van de Gezondheid in Amersfoort.

Hoe krijgt het concept “Positieve gezondheid” regionaal handen en voeten?

Hoe krijgt het concept “Positieve gezondheid” regionaal handen en voeten? – Procesbeschrijving van het traject dat wordt afgelegd door het Netwerk Positieve gezondheid in de…

Van Zorg naar VoorZorg

Geen wijzer Nederlands spreekwoord dan ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Iedereen kent het, maar handelen we Stimuleren bedrijven gezondheid wel voldoende,…

‘Op naar een nieuwe gezondheid’

‘Iedereen mankeert wel wat, dus we hebben een nieuwe definitie van gezondheid nodig.’ Gezond zijn is niet het doel maar het middel om je goed te voelen.

Towards a new, dynamic concept of Health – Huber, M. (2014)

Huber, M. (2014).  Towards a new, dynamic concept of Health. Its operationalisation and use in public health and healthcare, and in evaluating health effects of food.

‘Het vermogen om zelf de regie te voeren’

Arts-onderzoeker Machteld Huber over de vraag wat gezondheid eigenlijk is: Samen met ZonMw en de Gezondheidsraad formuleerde arts-onderzoeker Machteld Huber een alternatief voor…

How should we define health? BMJ 2011

Huber, M., Knottnerus, J.A., Green, L., Horst, H. van der, Jadad, A.J., Kromhout, D., Leonard, B., Lorig, K., Loureiro, M.I., Meer, J.W.M. van der, Schnabel, P., Smith, R., Weel, C. van & Smid H. (2011). How should we define health? BMJ 2011, 343(4163):235-237.

0