Huisartsenzorg en Positieve Gezondheid
De huisartsenzorg staat onder druk. Hoe kan werkdruk worden verminderd en werkplezier worden vergroot? Met meer tijd voor de patiënt voor het goede gesprek kun je als huisarts de patiënt echt centraal stellen; een van de kernwaarden van het huisartsenvak, is niet voor niets persoonsgerichte zorg. Het gedachtengoed van Positieve Gezondheid kan hierbij goed helpen, enerzijds breed kijken naar gezondheid, maar vooral de handige tool www.mijnpositievegezondheid.nl geeft patiënten (en de huisarts) snel inzicht wat er speelt.
In de gehele levensfase
Het kan in de gehele levensfase van mensen worden ingezet, onder andere bij mensen die veel terugkeren met lichamelijke klachten zonder medische oorzaak. Ook bij mensen met mentale klachten, leefstijl vragen, chronische ziekten, bij ouderen, de oncologie of palliatieve fase en ook bij kinderen (vanaf 8 jr), jongeren, voor mensen met een verstandelijke beperking, of met lagere gezondheidsvaardigheden. Gevoelens van angst of eenzaamheid bijvoorbeeld kunnen resulteren in allerlei kwalen. Wat is echt belangrijk voor de patiënt, wat kan de patiënt hierin zelf doen en hoe kom je samen met de patiënt tot een duurzame oplossing? Door een ander gesprek met patiënten te voeren, het gesprek van Positieve Gezondheid, leert de huisarts en de collega’s in de praktijk en wijk om mensen te coachen naar een betere gezondheid.om mensen te coachen naar een betere gezondheid.
Waarom Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk?
- Positieve Gezondheid geeft de mogelijkheid het andere gesprek te voeren met een brede focus op gezondheid
- In Positieve Gezondheid staat het vermogen om je aan te passen vanuit eigen regie centraal. Wat kan er wel?
- Door te werken met het spinnenweb van Positieve Gezondheid krijgt zowel de patiënt als de professional inzicht in samenhang van klachten en welke stappen iemand zelf kan zetten.
- Positieve Gezondheid introduceert een gemeenschappelijk taalgebruik onder professionals zowel met elkaar binnen de eerste lijn, als tussen het medische en het sociale domein, het stimuleert interprofessioneel samenwerken
- De huisarts krijgt een meer coachende rol, de patiënt is in regie.
- Het is ook goed voor de professionals in het huisartsenteam zelf te gebruiken, wat is er belangrijk voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit op het werk.
Inspiratie
Meer tijd voor patiënten, minder verwijzingen
Lees verderHuisarts & Wetenschap: 'De dokter gevloerd'
Gebruik Positieve Gezondheid ook voor jezelf, om inzicht te krijgen wat jij nodig hebt.
Auteur Karolien van den Brekel: ‘Werken met Positieve Gezondheid wordt steeds leuker!’
Lees verderHoe begin je met Positieve Gezondheid?
Toepassing en opbrengsten op het niveau van de spreekkamer, de samenwerking binnen de praktijk, de wijk, en de regio.